Az Átlátszó.hu cikke szerint a kifizetetlen alvállalkozóival folyó egyezkedésen visszatérő érv, hogy ha nem engednek jelentősen a követeléseikből, fizetésképtelenné válhat az egykori építőipari óriás. Az Arcadom Zrt. beszámolói alapján a fenyegetés nem tűnik alaptalannak: zuhanó árbevétel mellett évről évre milliárdos nagyságú veszteséget termel a Demján Sándor és Nyúl Sándor érdekeltségébe tartozó cég, tavaly pedig negatívba fordult a társaság saját tőkéje is.

A cikk komoly figyelmeztető jelnek véli, hogy az Arcadom ellen évek óta sorban indultak végrehajtási eljárások, idén eddig négy is. Futó projektek híján komolyabb bevételre nem számíthatnak, vagyis nem alaptalan az alvállalkozók félelme, hogy előbb-utóbb bejelentik a fizetésképtelenséget. Ami - kommunikációs szempontból legalábbis - valóban nem könnyű feladat, lévén Demján Sándor éppen a kis-és középvállalkozók legismertebb érdekvédelmi szervezetének, a Vállalkozók Országos Szövetségének elnöke - olvasható az átlátszó.hu-n.

Nem lesz egyszerű feladat megmagyarázni, miért bánt el így cégének alvállalkozóival éppen a VOSZ elnökének érdekeltségébe tartozó vállalkozás, annak az elnöknek, aki a maga kilencven milliárd körülire becsült vagyonával a Napi.hu listáján az ötödik leggazdagabb magyar.

A Tóváros kudarc

A Tóváros Lakóparkban az eredetileg tervezettnek csak a töredékét tudták megvalósítani - feltehetőleg ezért is lett gazdasági szempontból is kudarc a beruházás. (Az első két ütemben megépült lakásokat jelenleg az eredeti ár 60-70 százalékáért kínálják.) A lakók az elmaradt fejlesztések és a nem az általuk elvárt minőségben végzett kivitelezés miatt jártak rosszul - jelenleg mintegy 700 millió forintra perelik az Arcadomot. Rosszul jártak azok az alvállalkozók, akiket vagy egyáltalán nem, vagy csak részben fizettek ki.

A cikkben felsorolják, milyen trükkökkel kerülte ki az Arcadom az alvállalkozók kifizetését. Trükköztek a munkák átvételével, a teljesítési igazolásokkal, a nemlétező megrendelés - nemlétező teljesítés trükkjével, az eredeti szerződés újratárgyalásával és az ár jelentős csökkentésével is, de még a csökkentett árat sem fizették ki, ami a cikkíró szerint  még a magyar építőiparban sem túl gyakori.

A Tóváros-sztori károsultjai összességében közel egymilliárd forintra perelik a társaságot. Mivel az Arcadom tényleges tevékenysége lényegében megszűnt, a cikk szerint most már csak Demján Sándoron múlik, hogy a végjáték a klasszikus magyar építőipari csőd lesz-e, vagyonát elvesztett beruházó/fővállalkozói céggel, becsapott partnerekkel és kifosztott, esetenként tönkrement vállalkozókkal. További részletek az átlátszó.hu-n.