Lázár János kormányhatározatban adott műemléki védettséget a Lónyai utca 30-32. és a Kinizsi utca 12. szám alatti, több mint 4500 négyzetméteres ferencvárosi ingatlannak. Egyben azt is leszögezte, hogy az államnak elővásárlási joga van az épületre - mindez a péntek este megjelent Magyar Közlönyből derül ki az mno.hu szerint.

Az L alakú, klinkertéglás homlokzatú saroképület 1901 és 1903 között épült, Révész Sámuel és Kollár József tervei alapján, és évtizedeken át a Magyar Királyi Központi Zálogház központja volt. Később a BÁV fióktelepeként funkcionált, mígnem 2007-ben megvette a hárommillió forintos tőkével jegyzett, "szállodai szolgáltatásokat" nyújtó Catalonia Hungary Kft., amely információnk szerint jelenleg is az üresen álló saroképület tulajdonosa.

A korábbi tervek szerint az épületet szállodává alakították volna - erre utal a Ferencvárosi Főépítészi Iroda 2008-as összefoglalója is, ami már akkor komoly turisztikai fejlesztéseket sejtetett a kerületben - írja az mno.hu.

A kormányhatározatban nem szerepel, hogy a Miniszterelnökség mennyiért venné meg az ingatlant és az sem egyértelmű, hogy mi a későbbi tervük az épülettel. A Lónyay utcában a piaci ingatlanárak az mno.hu szerint tavaly év végén elérték a négyzetméterenkénti 600-620 ezer forintot.

(Korábban Lázár bejelentette, több ezer ingatlan kerülhet az államhoz, miután a kormány tisztába teszi a földhivatali nyilvántartásokat. Erről itt olvashat bővebben.)