A területileg illetékes zöldhatóság a fecskefészkek eltávolítását, a fészeküregek betömését március 31-ig, a denevérkolóniák áttelepítését április 1-31. (ősszel pedig augusztus 15-október 31.) között engedélyezi. Emiatt nélkülözhetetlen, hogy az érintettek még időben, idén első körben legkésőbb január-februárban benyújtsák az engedélyeztetési kérelmet - adta hírül az MME.

A fészkek, illetve az állatok áttelepítése nélkül állatok százait semmisíthetik meg a kivitelezők törvénysértő és embertelen módon, a tojásrakási és utódnevelési időszakban állatkínzást is megvalósítva, ráadásul teljesen ésszerűtlenül. A fecskék, sarlósfecskék és denevérek ugyanis a legfontosabb szúnyogfogyasztó állatok közé tartoznak, melyek ingyen és biológiai úton szabályozzák a csípő szúnyogok állományát. Ha megsemmisítjük ezeknek a szúnyogvadászoknak a szaporodó- és élőhelyeit, akkor sokszorosára nő a sajnálatos módon idegmérgek alkalmazására építő kémiai szúnyogirtás iránti igény, ami nem csak környezetromboló, de drága is - írja az MME.

A szervezet szerint a felelős lakástulajdonosok, kivitelezők rendelkezésére állnak olyan egyszerű és olcsó megoldások, amikkel az épületfelújítások, a pótlólag elvégzett szigetelési munkálatok természetkímélő módon, a megsemmisülő élőhelyek pótlásával végezhetők el (ezekre a zöldhatóság az engedélyek kiadásakor kötelezheti is a kérelmezőt).