Az Országgyűlés Hivatala (OH) eredményt hirdetett az átépítés alatt lévő Kossuth Lajos térre tervezett, gróf Andrássy Gyulát ábrázoló szobor bronz főalakja és az alépítménye oldalán elhelyezendő domborművek rekonstrukciójára kiírt tervpályázaton. A tervpályázat célja, hogy kiválasszák azt a szobrászt vagy szobrászcsoportot, akik újraalkotják a megsemmisült, Zala György által készített műemléket a mellékalakokkal együtt. A feladat nem terjed ki a vasbetonból és kőből készülő talapzat rekonstrukciós munkáira.

Az eljáráson nyolc pályamű érkezett be, s az alkotók mindegyike pénzdíjazásban részesült, összesen nettó egymillió forintot osztottak szét - derül ki az OH közbeszerzési tájékoztatójából. Közülük a bírálóbizottság három - holtversenyben első - pályázót ajánl, hogy a tervpályázatot követő, egy hirdetmény közzététele nélküli (nem nyilvános) tárgyalásos közbeszerzési eljárásban felkérjenek ajánlattételre - Veres Kálmánt, a Bencsik Alkotóközösség Művészeti Kft.-t és Szmrecsányi Boldizsárt. (Négy pályázót nettó 70 ezer forinttal díjaztak, míg a pályázati dokumentációt bruttó 76,2 ezer forintért lehetett megvásárolni). A bírálóbizottság tagja volt Melocco Miklós szobrászművész, a bizottság elnöke, Zsigmond Attila iparművész, a bizottság szakmai titkára, Benedek György szobrászművész, Boross Géza művészettörténész, Farkas Ádám szobrászművész, Nagy Zoltán és Wachsler Tamás a Steindl Imre Program programvezetője.

A részvevők és díjazottak (ezer Ft)
Veres Kálmán200
Bencsik Alkotóközösség Művészeti Kft.200
Szmrecsányi Boldizsár200
Párkányi Péter120
Sculptor Bt.70
Cellini Képző és Iparművészeti Bt.70
Lucifer Art Kft.70
Mihály és Társa Művészeti és Szolgáltató Bt.70
Forrás: Tenders Electronic Daily

Az Andrássy szobor mása 2014 tavaszára készülhet el és eredeti helyén, a Parlament déli oldalán állítják majd fel - mondta a pályázat kiírásakor Wachsler Tamás, a "nemzet főterének" átépítését célzó Steindl Imre Program (SIP) vezetője. A művészeti pályázaton két mintadarabbal lehetett részt venni: egy életnagyságú lófejet kellett megmintázni gipszből, illetve grafikát készíteni a szoborról egy olyan nézőpontból, amely nem azonos a fennmaradt, korabeli fényképekkel.

A közbeszerzési eljáráson tárgyalást kezdenek a szobor megvalósításának költségéről, a határidőről és a szerződéses konstrukcióról, majd a kiválasztott három művésznek el kell készítenie a lovasszobor kicsinyített (életnagyságú) változatát. A bizottság végül ennek alapján dönti el, hogy ki lesz az, aki megmintázza és egy bronzöntő mester bevonásával kiönteti a kiegyezés utáni első magyar kormány miniszterelnökének, az Osztrák-Magyar Monarchia volt közös külügyminiszterének lovasszobrát, illetve az emlékmű két domborművét - írta korábban az MTI.

A szobor kőből készült alépítményének (posztamens) megvalósítására külön pályázatot írnak ki.

A lovas szobrot az újjáépített Kossuth tér avatásával egyidejűleg, 2014 tavaszán már felállítanák, míg a domborművek várhatóan 2015 végéig készülnek el.

Az 1906-ban felavatott, Zala György szobrászművész által készített emlékmű a parlament déli szárnya előtt állt (körülbelül a későbbi József Attila szobor helyén), majd 40 évvel később elbontották, később beolvasztották. A leírások szerint az emlékmű impozáns méretű volt: a lábazattal ellátott alépítménnyel (posztamens) együtt 14 méter magas, a talapzat mindkét oldalán pedig két méter magas, 670 centiméter hosszú, életnagyságú alakokkal mintázott domborművek díszítették.