A Bírósági Határozatok Gyűjteménye honlapon megjelent jogeset azzal kezdődik, hogy egy önkormányzat 1997-ben a külterület egy részét belterületté minősítette és ezt a tényt bevezették az ingatlan nyilvántartásba is. Ezzel a szóban forgó terület értékesebbé vált, hiszen azt be lehetett építeni. Az önkormányzat 2005-ben gondolt egyet és visszaminősítette külterületté ugyan ezt a területet, vagyis megszüntette a beépítési lehetőséget.

Az egyik tulajdonos bírósághoz fordult, az eljárás több ütemben zajlott, de a végeredmény az lett, hogy az önkormányzatnak 49 millió forint kártalanítást kellett fizetnie a tulajdonosnak. Miután az önkormányzat anyagilag nehéz helyzetbe került, az ítélet végrehajtásának a felfüggesztését kérte a Kúriától, de az ettől elzárkózott. Az önkormányzat nagyon sérelmesnek tartotta, hogy fizetnie kell, ezért a polgármester lakossági fórumot tartott, ahol vetített képekkel illusztrálva mutatta be a visszaminősítéssel és a perekkel kapcsolatos történéseket.

Ugyan ez megjelent az önkormányzati újság különszámában is, majd ez az információ tovább gördült két honlapon is, ahol már kommentálni lehetett az esetet és a közhangulat nem a pernyertes tulajdonos mellett volt. A pernyertes tulajdonos - és tulajdonostársa - a bírósághoz fordultak, az önkormányzattól és a két honlap kiadójától (a jó hírnevük megsértése miatt) elégtételt és kártérítést követeltek. Az önkormányzattól fejenként 500 ezer, az egyik honlap kiadójától 375 ezer, míg a másiktól 325 ezer forint nem vagyoni kártérítést követeltek.

Kétszer nekifutottak - lett eredmény

Az első fokú bíróság elutasította a keresetet. Az indoklás szerint a bírói gyakorlat szerint a véleménynyilvánítás szabadsága különleges védelmet élvez, ha az közügyeket és a közhatalom gyakorlását, a közfeladatot ellátó szervek tevékenységét érinti, vagy közpénz felhasználásával kapcsolatban kerül megfogalmazásra. Miután a polgármester a valós tényeket ismertette és ezek kerültek be az újságba valamint a honlapokra is, jogsértés nem történt.

A két tulajdonos fellebbezett az ítélet ellen és a másodfokú bíróságnál sikerrel jártak, miután sérült a jó hírnevük. Nem volt igaz az, hogy a telkek megvásárlásával jogosulatlan haszonszerzésre törekedtek. Így az önkormányzatnak 500 ezer, az egyik honlap kiadójának 375 ezer, míg a másiknak 200 ezer forintot kellett fizetnie személyenként, a tulajdonosoknak.

A jogerős ítélet ellen az egyik honlap kiadója kért felülvizsgálatot a Kúriától, ahol nyert is. A legfőbb bírói fórum rá nézve az elsőfokú ítéletet hagyta jóvá, vagyis nem kellett fizetnie. Az önkormányzat és a másik honlap kiadója viszont nem kért felülvizsgálatot, így rájuk a másodfokú, jogerős ítélet vonatkozik: fizetniük kell.