Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A lakásépítés tavalyi élénkülése idén az első félévben is folytatódott, országszerte összesen 5004 új lakás épült, 46 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A községekben közel kétszeres volt a növekedés, a megyei jogú városokban 38 százalékkal, a többi városban pedig négyötödével nőtt a használatba vett lakások száma. Budapesten ugyanannyi lakás épült, mint egy évvel korábban - írja a KSH.

A megyék többségére ugyanakkor növekedés volt jellemző; Tolna megyében 3, Jász-Nagykun-Szolnok megyében 3,4-szer annyi lakás épült, mint egy évvel korábban. Három megyében a 2016. első félévinél kevesebb lakást vettek használatba; Bács-Kiskunban 37, Csongrádban 24, Zala megyében pedig 24 százalékkal csökkent a számuk.

Óriási különbségek megyénként a 10 ezer lakosra vetített lakásépítésben

Országosan tízezer lakosra 5,1 új építésű lakás jutott. A mutató értéke továbbra is Győr-Moson-Sopron megyében volt a legmagasabb, az átlag hatszorosa. A sort változatlanul Nógrád illetve Borsod-Abaúj-Zemplén megye zárta tízezer lakosonként 0,3 illetve 0,5  új lakással.

Tízezer lakosra jutó új lakás megyénként 2017 I. félév
Kép: Forrás: KSH

Térképen még szemléletesebbek a különbségek, ezt százezer lakosonként ábrázolja a KSH. Győr-Moson-Sopron az élen 317 új lakással, míg Nógrádban 3, Borsod-Abaúj-Zemplénben 5, Békésben 11 új lakást vett számba a KSH. Ebben az összevetésben 30-nál kevesebb új lakás épült 11 megyében.

Százezer lakosra jutó lakásépítés megyénként 2017 I. félév
Kép: Forrás: KSH


Az első félévben az építésügyi szakhatóságokhoz összességében 19 823 egyszerű bejelentés érkezett, illetve új lakás építésére adtak ki engedélyt, ami 40 százalékkal több az előző év azonos időszakinál. Az élénkülés elsősorban Budapesten és a kisebb városokban volt jelentős. Fejér megyében 3,2-szer annyi építési engedélyt adtak ki, mint egy évvel korábban, ugyanakkor négy megyében (Győr-Moson-Sopron, Somogy, Hajdú-Bihar, valamint Csongrád) visszaesést regisztráltak.

(A lakhatási szegénység kezelésére nincs válasza a kormánynak, erről szóló cikkünket itt olvashatja.)

Címlapkép forrása: Pixabay.com