Az év első kilenc hónapjában 5307 új lakás létesült, 14 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A fővárosban, Győr-Moson-Sopron és Pest megyében épült a lakások mintegy kétharmada. A lakásépítési piacon meghatározó szerepet képviselő közép-magyarországi térségben - az előző évi csökkenés után - az időszak folyamán 17 százalékkal nőtt az újonnan épült lakások száma. Ugyanakkor valamennyi észak-magyarországi megyében tovább folytatódott az lakásépítések visszaesése - állapítja meg a KSH.

Országosan tízezer lakosra 5,4 új építésű lakás jutott. A mutató értéke továbbra is Győr-Moson-Sopron megyében volt a legmagasabb, az átlag több mint négy és félszerese , de Vasban, Budapesten, Pest, Csongrád, Zala és Veszprém megyében is az átlag felett alakult a mutató.

Az első három negyedévében az építésügyi szakhatóságok összességében 21 414 egyszerű bejelentésről szereztek tudomást, illetve új lakás építését engedélyezték, kettő és félszer többét, mint egy évvel korábban. Az ország valamennyi megyéjében nőtt a bejelentett lakásépítések és a kiadott építési engedélyek száma, legjelentősebb mértékben Veszprém és Somogy megyében, ahol közel az ötszöröse a tavaly január-szeptemberinek.

Százezer lakosonként döbbenetes a különbség

Az interaktív térképen a százezer lakosonként lakásépítés is jól látható, ebben az összehasonlításban több mint hatvanszoros a különbség a lakásépítésben a legjobban és legrosszabbul teljesítő megyék között. A lakásépítés sztárja ebben az összevetésben is egyértelműen Győr-Moson-Sopron megye, ahol százezer lakosra 248 új lakás jutott az első három negyedévben, a lista másik végén Nógrád áll 4 új lakással.

Második jócskán lemaradva Vas megye 99 lakással, Budapest pedig épp csak hogy befért a top háromba a százezer lakosonkénti 80 lakással. Pest megyében 73 új lakás épült százezer lakosra.

A középmezőny rangsorát Csongrád vezeti 63 lakással, majd Zala (57), Veszprém (55), Somogy (41) következik. Hajdú-Bihar (36), Bács-Kiskun (34), Baranya (27), Tolna (25) teljesítménye alulról súrolja a középmezőny határát.

A többi megyében mintha nem akarózna senkinek lakást építeni. Fejér megyében 21, Jász-Nagykun-Szolnok megyében és Komárom-Esztergomban 15-15, Szabolcs-Szatmár-Beregben 13 lakás épült mindössze százezer lakosra 2016 első három negyedévében.

A sor legvégén Békés áll 10, Heves 8, Borsod-Abaúj-Zemplén 5, Nógrád pedig 4 épített új lakással.

Százezer lakosra jutó lakásépítés megyénként 2016 I-III. negyedév
Kép: Forrás: KSH

Az interaktív térkép azt is látványosan megmutatja, egy megye lakásépítése mekkora hányadot képvisel az ország teljesítményéből. Eszerint Budapesten épült a lakások csaknem 27, Pest megyében pedig 17 százaléka.

A százezer lakosonkénti  építésben éllovas Győr-Moson-Sopron 21 százalékkal részesült a lakásépítés országos tortájából, az ott második helyezett Vas szerepe viszont ebben az összevetésben elhanyagolható, még az 5 százalékot sem éri el, akárcsak az összes többi megye részesedése. Az előző listán utolsóként álló Nógrád teljesítménye az országos lakásépítésében mindössze 0,2 százalékot tett ki.