Árverésen verhetik dobra Balatonfüred egyik legszebb apartmanházát, ha nem állapodik meg a beruházó Silver de Lux Apartmanház Kft. az építő Fertődi Építő és Szolgáltató (FÉSZ) Zrt.-vel. Márpedig ha ez megtörténik, akkor a 59 lakást megvásárlók futhatnak a pénzük után: ingatlanjukat nem tarthatják meg, csak a felszámolásból befolyó pénz egy részéhez juthatnak hozzá - ha az árverésen "jó árat" kap a felszámoló a lakott ingatlanokért.

Idén tavasszal úgy tűnt a két érintett fél, valamint a NAV megállapodik a békés rendezésről - ám nem így történt. Mivel a társasház jogilag máig nem jött létre és a lakásokat sem albetétesítették, az ingatlant egyben értékesítheti a felszámoló Bonum Sanatio Kft. A korábban több tízmilliós vételárat kipengető vevők pedig futhatnak a pénzük után, hiszen bejegyzett tulajdonnal nem rendelkeznek.

Kevés esély maradt

Hétfőn egy Budapesten tartott lakógyűlésen Hercegné Korona Marianna felszámolóbiztos adott részletes felvilágosítás a lehetőségekről. Szavai szerint az ügy gyors rendezése nem várható, a lakók csak akkor jutnak belátható időn belül tulajdonhoz, ha a beruházó cég tulajdonosai - Barna Tibor és Lácz László - megegyeznek a kivitelezővel és rendezik tartozásukat.

Ha ez záros határidőn belül nem történik meg, akkor marad az árverezés - és persze az ügy bonyolultságából adódó perek halmaza. A Silver De Lux és a FÉSZ képviselői a botrány kirobbanását követően márciusban ugyan megállapodtak, de a csődegyezség határidejéből kifutva mégis felszámolásba fordult az ügy.

A lakógyűlésen az is kiderült, hogy a felszámoló  csak egyben tudja majd értékesíteni az ingatlant - a 68 tulajdonos ugyanis nem szerepel a földhivatali nyilvántartásban. (A tulajdoni lapról tavaly májusban kerültek le a széljegyzetek.) Az albetétesítést az illetékes földhivatal már egyszer elutasította, jelenleg másodfokon van az ügy. A telekre viszont a résztulajdonos vevők tulajdonjogát már bejegyezték.

A paprikás hangulatú gyűlésen többek felvetették, hogy idén márciusban a balatonfüredi polgármester egy asztalhoz ültette le az érintetteket, ám az akkor kötött megállapodás mégsem sikerült véghezvinni. A hitelezőknek  összesen 350 millió forinttal tartozik a Silver de Lux - ennek nagy részét (227 millió forint) teszi ki a FÉSZ-es tartozás. (A soproni cég a két épületből csak az egyiket, az 54 lakásos házat építette.) Az adóhivatal 70 milliót követel, a fennmaradó összeget pedig 13 kisebb hitelezőnek kellene megfizetni.

Mit lehet elárverezni?

Kérdés ugyanakkor, hogy mi számít a felszámolás tárgyát képező vagyonnak: az ingatlan egésze vagy csak egy része, netán a Silver de Lux Kft. vagyona.  A felszámoló szerint a teljes ingatlan. A  két épület értéke együttesen mintegy 2 milliárd forint, és egy esetleges árverésen ennél jóval több pénzt kaphatnának érte.

A tulajdonosok egy része és a felszámoló szerint a beruházó cég pénzmozgását is vizsgálni kell. Az apartmanok négyzetméterenkénti ára 500 ezer forint  körül volt, mégis sokan ennek töredékéért jutottak lakáshoz, és akadt olyan, aki 70 százalékos árengedményt "csikart ki" magának - számolt be a a felszámolóbiztos. Szavai szerint ez ügyben még nem tettek feljelentést'.

Van esély az egyezségre?

Elképzelhető egy olyan megoldás is, hogy a már eladott, de teljes egészében ki nem fizetett kilenc lakás együttesen százmillió forintos árát és a Silver de Lux tulajdonában lévő wellnessrészleget (az utóbbi értékét 98 millióra tartják) adnák át a FÉSZ-nek, ezzel letudnák a tartozást. Ha pedig a lakók további egy-két milliós "áldozatot" vállalnak, akkor a teljes hitelezői igény kielégíthető és tisztázódhatnak a tulajdonviszonyok.

A gyűlésen jelen levők indulatait látva erre nem sok esély van. Az adós cég kisebbségi tulajdonosa Lácz László - aki a jogilag még nem is létező társasház közös képviselője és gondnoka is -  a felhevült tulajdonosok előtt többször kijelentette: készek a megegyezésre. Ezt kérdésünkre megerősítette Barna Tibor, a kft. többségi tulajdonosa is.