Az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK) vezető Töröcskei István érdekeltségébe tartozó Széchenyi Kereskedelmi Bank Zrt. beszáll a fővárosi Rác fürdő, illetve az annak fejlesztésére valaha a fővárosi önkormányzattal közösen létrehozott Rác Nosztalgia Kft.-ben (RN) 75 százalékkal rendelkező Rác Beruházó Befektető és Szolgáltató Kft. (RB) finanszírozásába - tudta meg a HVG. (Töröcskei István több agrár- és energiacégben is rendelkezik tulajdonrésszel.) A csődeljárás alatt álló RB taggyűlési jegyzőkönyve szerint erre "alapos ígéretet" tett a bank, amely már eddig is több mint 100 millió forinttal finanszírozta a társaságot.

Első lépésként a pénzintézet jelképes, 0,001 százalékos üzletrészt szerzett az RB-ben (tíz nappal a csődeljárás megindítását megelőzően), annak 663 milliós törzstőkéjét egymillió forinttal emelve. Az ugyancsak csődeljárás alatt álló RN az új befektető bevonásától reméli a felszámolás elkerülését. Ehhez meg kell egyezni a mintegy 9 milliárd forint költséggel megépült fürdőt 7 milliárd forinttal fejlesztő Magyar Fejlesztési Bank Zrt.-vel, valamint a fővárosi önkormányzattal. Az utóbbi hozzájárulása híján két éve nem nyílhat meg a fürdő.

Az épületnek 2010 októbere óta van használatbavételi engedélye, a megnyitás érdekében már kétszer született − akkor úgy tűnt − végleges megállapodás. A második az MFB-vel, de az is meghiúsult, többek közt a magas törlesztési teher miatt. A fejlesztő cég, amelyben tulajdonos a főváros is, 2013 januárjáig csődvédelem alatt áll. Remélem, addig találunk mindenki számára elfogadható megoldást, és júniusban megnyithat a komplexum - nyilatkozta a közelmúltban lapunknak György István főpolgármester-helyettes. A városvezető tájékoztatása szerint a hitel egy részének tőkésítését és/vagy a futamidő meghosszabbítását szeretnék elérni.

A legrosszabb biztos az lenne, ha a Rác fürdő a felszámolás sorsára jutna, akkor ugyanis mindenki rosszul jár: az MFB, a főváros és a befektetők sem jutnának pénzhez - mondta György István.