Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A várbeli lakáspályázatokról szóló cikkét egy példával indítja az Index: a nyár közepén került egy előterjesztés az I. kerületi önkormányzati testület elé arról, hogy szeptemberben hosszabbítsák meg Torma Szilvia lakásbérleti szerződését további öt évre, 2021-ig. A 86 négyzetméteres lakás a Hess András téren van, a Mátyás-templom mellett. Torma Szilvia a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Kiemelt állami szerződéseket vizsgáló főosztályának vezetője, a cégadatok szerint is ez a bejegyzett lakcíme. A lakást 98 ezer forintért bérli, amikor az I. kerületben a Váron kívül, a "rosszabb" környékeken is 2-300 ezer forint egy ekkora lakás díja, de ha a Vár területéról van szó, már 400-450 ezer körüli díjak vannak - írja az Index.

Az önkormányzati lakások bérbeadásának menetét V. Naszályi Márta, a PM képviselője ismertette: "a testület elé a semmiből beesik egy határozati javaslat, hogy bizonyos önkormányzati ingatlanokra, meghatározott induló árral írjanak ki bérleti pályázatot. Indoklás, előzmény nincs, számítások nincsenek. Az időpont, hogy mikor érkezik ilyen, rendszertelen. Ha ezt megszavazza a testület, az önkormányzat közzéteszi a pályázatokat. A részletes kiírás megjelenik a Várnegyed újságban, vagy elkérhető nyitvatartási időben az ügyfélszolgálaton. Innentől az ügy egy fekete lyukban eltűnik. A beérkezett, zárt borítékos licitekről ugyanis a négy bizottság elnöke dönt, nem nyilvánosan. Három fideszes, egy MSZP-s politikus. A képviselő-testület nem kap tájékoztatást arról, ki és mennyiért nyerte meg végül a lakást, milyen ajánlatok érkeztek még" - olvasható az Indexen.

Volt ellenzéki képviselő, aki egyszerűen "fügefalevél-bizottságnak" nevezte ezt testületet a lapnak, arra utalva, hogy a polgármester egyszemélyi döntéseit hivatott álcázni. Több ellenzéki képviselő felhívta a figyelmet arra is, hogy nincs transzparens elbírálási szempont vagy koncepció a lakáskiadásnál.

A kiadott bérleti szerződésekről csak a lejáratkor, öt év múlva értesülhetnek a képviselők, akkor ugyanis megérkezik eléjük a javaslat az öt évre szóló meghosszabbításról.

Így, ötéves késéssel derülhetett ki a rendeleteket átnézve az említett főosztályvezető ügye mellett, hogy

  • a volt önkormányzati pénzügyi igazgató, aki most a Forster Központ gazdasági elnökhelyettese, 60 ezerért lakik egy 52 négyzetméteres, Toldy Ferenc utcai lakásban;
  • egy helyi önkormányzati képviselő, Dankházi Tibor a Mátyás-templom melletti Tárnok utcában bérelhet egy kis, 27 négyzetméteres lakást 47 ezerért;
  • a kerület közbiztonsági közalapítványának egyik ellenőrző testületi tagja, aki 2006-ban kerületi fideszes listás jelölt is volt, egy Úri utcai 38 négyzetméteres lakásban lakik 40 ezerért;
  • a budavári Ruszwurm cukrászda melletti lakást az üzemeltető Szamos család egyik tagja bérelheti, 52 négyzetmétert 71 ezerért;
  • a polgármester (akkor még) felesége havi 100 ezerért kapott meg egy Pala utcai 100 négyzetméteres lakást 2010-ben.

A Magyar Nemzet értesülése szerint a polgármester egy 71 négyzetméteres lakást bérelhet 2013 óta 81 ezerért a Táncsics utca 23-ban. (Mindezt úgy, hogy a polgármesternek és a volt feleségének van egy panorámás lakása is a Dísz téren is, aminél a tetőtér beépítését is engedélyezte nekik a műemlékvédelem, miután relatíve olcsón, az értékbecslés szerint a lakás értékének 20 százalékára értékelve 5 millióért megvehették azt.)

Miközben szociális bérlakásokat már évek óta egyáltalán nem hirdetett az önkormányzat.

A nem műemlék épületben lévő önkormányzati bérleményeket öt év után elvileg a piaci ár feléért vásárolhatják meg az ott lakók - a lakáseladásokról és árakról bővebben az Indexen olvashat. A lap megkeresésére egyelőre nem reagált az önkormányzat.