Budapest idegenforgalmi vonzerejével (kulturális, természeti, történelmi) és infrastruktúrájával a turisták számát, külföldi beutazók arányát és a lakóingatlanok árát nézve egyaránt messze kiemelkedik, az üdülőkörzetek közül. Ennek megfelelően itt kell a legmélyebben a zsebünkbe nyúlni, ha lakást vagy házat szeretnénk vásárolni. Az FHB Lakásárindex adatai szerint több tízezer forinttal kell többet fizetni egy fővárosi ingatlan négyzetméteréért, mint máshol.

Az árak alapján a másik véglet a hátrányos helyzetű, belső periférikus térségben fekvő, hiányos közlekedési kapcsolatokkal rendelkező Tisza-tó, amely az elmúlt időszakban ugyan egyre népszerűbbé vált, ennek ellenére, ebben a térségben a legalacsonyabbak a medián négyzetméterárak, itt kell a legkevesebbet fizetni új otthon vásárlásakor.

 

Az üdülők medián árszintjeinek alakulása a kiemelt üdülőkörzetekben (2000-2012), FHB Lakásárindex

A Balaton folyamatos népszerűségét mutatja, hogy az egyik legstabilabb lakásforgalom mellett, megbízhatóan tartották árukat az itt fekvő lakóingatlanok. Az FHB Index adatai szerint 2000 és 2012 között, kisebb megszakításokkal ugyan, de emelkedett a négyzetméterre vetített összeg. Sopron-Kőszeghegyalja volt a másik olyan üdülőkörzet, ahol stabil árak uralkodtak az említett 12 éves időszakban, sőt eleinte az Alpokalja még drágább is volt a Balatonnál. 2009-től azonban már a balatoni ingatlanok keltek el átlagosan magasabb áron, 2012-ben négyzetméterenként körülbelül 10 ezer forint volt a tó értékbeli előnye.

Az árakat illetően egyaránt a leszakadók közé tartozik a Mecsek és Villány, a Mátra-Bükk és a Velencei-tó-Vértes körzet. A kimondottan üdülőkörzetnek minősülő területek közül a Dunakanyar kiemelt üdülőkörzetben fejlődött ki a legnagyobb lakáspiaci buborék, emiatt 2005 és 2009 között az árak jelentősen elváltak a Balatonnál tapasztalhatótól és meredeken követték a fővárosi áremelkedést. Ezt nagyobb mértékű esés követte, aminek következtében 2012-ben (a balatonihoz képest) már csak 20 ezer forinttal kellett átlagosan többet fizetni egy lakóingatlan négyzetméteréért.

A vízparton 10 milliótól indul az ár

Természetesen a Balatonon a tópart jelenti a legnagyobb vonzerőt, ami az ingatlanok értékében is megmutatkozik. Az üdülőkörzet parttól távolabbi településein 5 millió forintos lakóingatlanokhoz is hozzájuthat a vásárló, de part menti településeken 10 millió forint feletti a lakásár az északi és a a déli parton is. A közvetlen tóparti telkek kiemelkedő áraiban, és ennek ellenére is jellemző kelendőségében még erősebben érződik a vízpart vonzereje. A kiépült infrastruktúrájú, nemzetközi vonzerejű Hévízen szintén nyolc számjegyűek a jellemző forint árak, ugyanakkor az is jellemző, hogy az adásvételt itt gyakran euróban kötik.

Üdülőben verhetetlen a Balaton?

A Balatonnál keltek el legdrágábban az üdülők és itt voltak az árak a legváltozékonyabbak is, míg a legkisebb összegért a Mátra-Bükk térségben lehetett üdülőhöz jutni. A legstabilabb árak a Mecsek-Villány Kiemelt Üdülőkörzetet jellemezték. A válságra a Velencei-tó-Vértes Kiemelt Üdülőkörzet kivételével kedvezőtlenül reagáltak az üdülőárak: 2012-ben az árak csak itt voltak magasabbak a 2006-osnál, míg a többi térségben elmaradtak tőle. Különösen kedvezőtlen a helyzet a Dunakanyarban és a Mátra-Bükk Kiemelt Üdülőkörzetben, ahol 2012-ben tovább csökkentek az árak az előző évihez képest.