A kormány honlapján megjelent felhívás szerint a férőhelybővítésre a nemzetközi elvárásokhoz való igazodás, a korábbi vizsgálatok eredményeire reagáló 1040/2011. kormányhatározat végrehajtása érdekében kerül sor. A magyar börtönviszonyokat tavalyi is elmarasztalták az Európa Tanács szakértői, akik a legtöbb büntetésvégrehajtási intézetben bántalmazást és zsúfoltságot tapasztaltak.

A baloldali kormány 2004-ben döntött arról, hogy a köz- és magánszféra együttműködésével (ppp-konstrukcióban) építtet és üzemeltet börtönöket a büntetés-végrehajtási intézmények túlzsúfoltságának csökkentésére, az egyiket Szombathelyen, a másikat Tiszalökön.

A tiszalöki, 700 fő befogadóképességű börtönt (ami fogház, börtön és fegyház fokozatú) a Kész Holding cégei építették fel nettó 6,1 milliárd forintért, 2008-ban nyílt meg. A szintén 2008-ban átadott szombathelyi fegyház és börtön 800 fős, nettó 7,3 milliárd forintból építették fel, a beruházó-üzemeltető a ZÁÉV Zrt, a Future Zrt. és a Mátra Holding Zrt volt.

Az Orbán-kormány 2011-ben jelentette be, hogy felülvizsgálja valamennyi, ppp-ben megvalósult beruházást, köztük a börtönöket is, s kivásárolja a magánpartnereket. Hogy erre mikor és mennyiért került sor, nem közölték.