A közlemény szerint Magyarország kormányának egyik legfőbb szándéka, hogy a Citadella-ingatlanegyüttes sorsát méltó módon rendezzék, és a Budai Várnegyed rekonstrukciójával párhuzamosan az UNESCO Világörökség részét képező Citadella rehabilitációja is megvalósuljon. Ebben a feladatban kiemelt szerepet vállalt a Miniszterelnökség.

A vagyonkezelésbe adás a kulturális örökség védelméért felelős miniszter, Lázár János jóváhagyásával valósult meg. A vagyonkezelésbe adás során a világörökségről szóló törvényt és az 1972-ben Párizsban elfogadott "a világ kulturális és természeti örökségének védelméről szóló" egyezményt is figyelembe vették.

Azzal, hogy a Várgondnokság Nkft. kapta meg a vagyonkezelői jogot, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő biztosítékát látja annak, hogy a tulajdonosi joggyakorlása alatt álló ingatlan rendeltetésszerűen és hatékonyan fog működni és állapotának védelme, valamint értékének megőrzése és gyarapítása továbbra is elsődleges szempont marad - olvasható a közleményben.

Az állam, pontosabban az MNV Zrt. 2014. május 5-én rohamrendőrök segítségével vette vissza a Citadellát a korábbi bérlőktől, mert az Emberi Erőforrások Minisztériumának megállapítása szerint a Citadella használata, illetve hasznosítása nem felelt meg a világörökségről szóló törvény rendelkezéseinek. A rohamrendőrös bérlőkilakoltatás a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság jogerős, 2014 augusztusi végzése szerint indokolatlan és törvényellenes volt.