Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A fővárosi újlakás-árak továbbra is széles skálán mozognak és számottevően meghaladják az egy évvel korábbi átlagértékeket. Jelenleg 655 ezer forint az átlagos budapesti négyzetméterár, 10 százalékkal több, mint az egy évvel korábbi 598 ezer forint. A budai átlagár fél év alatt 660 ezer forintról 687 ezer forintra (+4,1 százalék), a pesti pedig 600 ezer forintról 642 ezer forintra (+7,0 százalék) emelkedett - foglalja össze az újlakások árváltozását a Cordia elemzése.

A 2017. június végi adatok alapján a legalacsonyabb áron a XXIII. kerületben vásárolhatunk, itt átlagosan 315 ezer forintos négyzetméteráron kínálják a lakásokat, míg a legdrágábbnak az V. kerület számít, ahol közel négyszer ennyibe, 1,1 millió forintba kerül egy négyzetméter. A városközpont közelében fekvő zöldövezeti kerületek közül Zuglóban a legkedvezőbbek az árak. Itt átlagosan 550 ezer forintba kerül egy négyzetméter, szemben például a budai III. kerület 670 ezer forintos szintjével.

Napi.hu

Stabilan nő a piac, de eladó kész lakás alig van

Az újépítésű lakások kereslete 2017 első hat hónapjában töretlenül nőtt. Míg 2016-ban összesen 7000 lakás kelt el, idén az első félévben már közel 3800, ami több mint 2015-ben összesen.

A kínálat is egyenletesen bővült: ahogy a tavalyi év második felében, úgy az idei első félévben újabb projektekkel, bennük 5400 lakással léptek a piacra a fejlesztők, az új kínálat ötöde mostanra el is kelt. Összességében júniusban 7400 lakás volt elérhető szemben a múlt év végi 5100-zal.

Azok azonban nincsenek könnyű helyzetben, akik már kész új lakást keresnek: ebből ugyanis Budapesten alig több mint 300 darab található.

A projektek mérete város részenként eltérő, idén mindenesetre a 200 lakásosnál nagyobb beruházások választéka dinamikusan bővült. A tavalyi 12 ilyen fejlesztéshez 2017-ben további 8 érkezett, összesen több mint 2000 lakásos kínálattal.

A tervezett lakások felét már elvitték

A jelenleg értékesítés alatt álló projektekben összesen 15 700 lakás építését tervezik. E mennyiség fele már elkelt, 4500 lakás építése viszont még el sem kezdődött. A kapacitáshiány, illetve az abból fakadó költségemelkedés számos, kisebb és közepes méretű fejlesztő projektje esetében gondot okoz, bizonytalanná téve az átadás időpontját. Ez azt jelenti, hogy a jelenleg értékesítés alatt álló projektek lakásai közül minden ötödik átadásánál több mint féléves csúszásra lehet számítani az eredetileg tervezett időponthoz képest - mintegy 3500 lakás tartozik e körbe Budapesten.

A csúszások mellett egyes projektek felfüggesztésére is volt példa az első félévben: ez közel 150 lakást érintett, ráadásul olyan projektekben, ahol már eladások is történtek.

Mik a kockázatok?

Fontos, hogy a vevők leszámoljanak néhány, számukra különösen veszélyes tévhittel - kommentálta a kutatás adatait Földi Tibor, a Cordia Zrt. vezérigazgatója. Sokan gondolják úgy, hogy ha egy lakóingatlan-projekt generálkivitelező nélkül, illetve önerős forrásból valósul meg, az minden esetben kedvező a vásárlók számára, de ez nem feltétlenül van így.

A tapasztalatok szerint kockázatos lehet olyan fejlesztést választani, ahol nem önállóan működő, érdemi referenciával bíró generálkivitelezővel zajlik az építkezés, hiszen így a vevők lemondanak arról az ötéves garanciáról, ami ilyen kivitelezőknél érvényesíthető. Nem ritka az sem, hogy egy fejlesztést önerősként, azaz banki finanszírozás nélkül hirdetnek meg, ami szintén rizikós lehet, hiszen ha valamilyen nem várt probléma miatt leáll a fejlesztés, akkor a vevők futhatnak a már befizetett pénzük után - hívta fel a figyelmet Földi Tibor.

Néhány kerületre koncentrálódik a piac

Az idén elindult nagy projektek fele, és az összességében értékesített lakások harmada a XIII. kerületben található. Ugrásszerű a bővülés a Duna mentén, pontosabban a Vizafogó/Marina-part területén, ahol megháromszorozódott a szabad lakások kínálata. Itt jelenleg 840 lakás eladó, míg a Lőportárdűlőn immár két és félszer nagyobb a kínálat, mint az elmúlt év végén.

Míg korábban a XIII. és a XI. kerület számai viszonylag közel voltak egymáshoz, addig az idén a pesti városrész gyakorlatilag állva hagyta a dél-budait. Ez azt jelenti, hogy az első félévben az eladások számát illetően már csak 17 százalék volt a XI. kerület súlya a fővárosban, az új projektek terén pedig csak 9 százalék.

(A használt lakás árakról itt olvashat friss és részletes elemzést.)