Néhány nappal az önkormányzati választások előtt írt alá együttműködési szándéknyilatkozatot a XIV. kerületi önkormányzat és a lengyel Echo Investment fejlesztő társaság. A szándéknyilatkozatról kiadott közlemény szerint a fejlesztő megépíti a Bosnyák téren a Mundo Centert, felújítja a piacot, itt fogják kialakítani Zugló új közigazgatási központját, valamint a projekt keretében megépül egy sportcentrum és egy új park is.

Az Echo Investment, az összesen 107 ezer négyzetméteren elterülő Mundo Center bevásárlóközpont építését várhatóan jövő év elején kezdi meg és - a tervek szerint - 2018-ra készül el. Az újonnan épülő bevásárlóközpontban mintegy 170 üzlet, egy multiplex mozi és 1350 parkolóhely várja majd a vásárlókat. A cég szerint szerint a Mundo Center építése mintegy 1500 munkahelyet teremthet a kerületben, míg a működő bevásárlóközpont több mint 1000 ember számára biztosít majd megélhetést.

Ez a megállapodás nem az első a cég és az önkormányzat között - emlékeztet az MTI. A kapcsolat 2006-ig nyúlik vissza, az Echo Investment ekkor vásárolta meg a Csömöri, a Mosztár, a Bosnyák és a Rákospatak utca által határolt telket 4 milliárd forintért, és ennek tízszeresét tervezték a projektbe invesztálni. A 6,8 hektáros telken most sportpályák és azok kiszolgáló épületei találhatók, meglehetősen kopott állapotban.


Nagyobb térképre váltás

A lengyel befektető nem kis részben arra alapozott, hogy a Bosnyák tér lesz a 4-es metró végállomása, ám miután a metróépítés kútba esett, a lengyel cég 2008 őszén újabb tervekkel állt elő, amelyek jelentősen csökkentették volna az eredetileg 30 százalékra tervezett zöldfelületek arányát, növelve a kereskedelmileg beépíthető területet, s egyben 40 százalékkal csökkentve a parkolók számát. A helyieknek a meglévő sportpálya felszámolása volt leginkább ellenszenves.

A pláza megépítésére 2012-ben felmentést kapott a plázastop törvény alól a beruházó, de az építés máig nem kezdődött meg. A Magyar Bevásárlóközpontok Szövetsége (MBSz) összesítése legkorábban 2016-ra teszi a Mundo megnyitását.