A Magyar Testgyakorlók Köre (MTK) közbeszerzési eljárást hirdetett az új, 5000-5500 fő befogadóképességű, fedett lelátójú, UEFA 3-as kategóriájú Hidegkuti Nándor Stadion kiviteli terveinek elkészítésére és kivitelezésére. A korábbi stadiont lebontották. A nyertesnek 360 nap alatt kell a munkát elvégeznie, de előteljesítést is vállalhat.

Az MTK sportlétesítményeinek fejlesztésére a kormány határozataiban több lépésben, összesen 8,69 milliárd forint támogatást különített el. Tavaly 5,65 milliárdot (a Hidegkuti stadion újjáépítésére 3,91 milliárdot, a stadionhoz kapcsolódó edzőpálya megújítására 350 milliót, míg a zuglói multifunkcionális csarnok építésére 1,39 milliárdot), majd idén májusban további 3,04 milliárd forintot (ebből 960 millió plusz mehet a stadionra, 880 millió a mellette kialakítandó edzőközpont létesítményeinek korszerűsítésére, valamint idén és jövőre összesen 1,2 milliárd az MTK városmajori sporttelepének fejlesztésére).

Ilyen referenciákkal kevés vállalkozás rendelkezhet a magyarországi cégek közül, ezek alapján a pályázók között lehet a Fradi-stadiont építő Market Építő Zrt, a debreceni stadiont építő Hunép Zrt., és a felcsúti létesítményt építő Mészáros és Mészáros Kft.

Így az új stadion felépítését az állam 4,87 milliárddal, a stadion melletti területen az focicsapatokat kiszolgáló edzőközpontot 1,23 milliárd forinttal támogatja. (Deutsch Tamás, az MTK elnöke áprilisban azt közölte, amikor még 5,6 milliárdos állami támogatásnál tartottak, hogy a fejlesztéseket 90 százalékban a kormány, 10 százalékát pedig saját forrásból finanszírozzák.)

Szigorú feltételekkel lehet pályázni

A közbeszerzésen nyertes kivitelezőnek a stadion és fedett lelátók mellett az épületben irodákat, öltözőket, kiszolgáló és rendezvény helyszíneket kell kialakítani, feladata a környezetrendezés, a közlekedési és közmű infrastruktúra és egy parkoló építése.

Azok a kivitelező cégek vagy konzorciumok tehetnek ajánlatot, amelyek az elmúlt két évben rendelkeznek összesen legalább 4,7 milliárd forint nettó árbevétellel, illetve magasépítésből 3,5 milliárdos bevétellel - derül ki a közbeszerzési felhívásból. (Az új alapítású vállalkozásoknál legalább 3,5 milliárdos nettó árbevétel a követelmény.)

A referenciák között fel kell tudni mutatni az elmúlt öt évben egy sportrendezvények lebonyolítására alkalmas létesítmény építését vagy felújítását legalább nettó 3 milliárd forint értékben. Összesen legalább 3,5 milliárd forint értékű magasépítési referenciát kell igazolni, s köztük lennie kell - többek közt - egy minimum 3500 fő befogadóképességű létesítménynek, ahol 3500 darab ülőhely is van, illetve minimum 3000 négyzetméternyi sportpálya felület.

A kiviteli tervekre vonatkozó referenciák között pedig igazolni kell egy legalább 3500 fő befogadóképességű, az UEFA Stadion infrastruktúra szabályai szerinti, legalább 3-as kategóriájú stadion előírásait és az MLSZ 2014-es infrastruktúra szabályzatának első osztályú pályára vonatkozó előírásait teljesítő labdarúgó stadion kiviteli terveinek elkészítését.

A nyílt közbeszerzési eljárás ajánlattételi határideje augusztus 10-én 11 órakor jár le.

Az új MTK-stadionról készült bemutatófilmet itt nézheti meg.