A Miniszterelnökséget vezető miniszter kalandosnak nevezte a pavilon útját, amit szavai szerint "túszul ejtettek az olaszok", a kormány azonban szeretné visszakapni. Öt település jelentkezett azért, hogy ott helyezzék el, a kormány Karcagot támogatja.

Az olaszok lefoglalták a világkiállítás magyar pavilonját, miután a magyar állam nem fizette ki a kivitelezőt - írta tegnap az Index az RTL Klub Híradójára hivatkozva. Szőcs Géza kormánybiztos elismerte a lefoglalás tényét, azonban az olaszok követeléseinek egy részét jogtalannak tartja. A megállapodás ugyanis 280 millió forintról szólt, amiből Szőcsék 46 milliót nem fizettek ki minőségi problémák miatt, az olaszok erre még 140 millió forintot követelnek pótmunkáért.

Lázár János mai tájékoztatóján beszámolt arról is, hogy a kormány jóváhagyta, hogy a szegedi Dorozsmai úton megépüljön az új labdarúgó stadion Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök vezetésével, a dél-alföldi erdőgazdaság a szükséges területet rendelkezésre fogja bocsátani. A stadion 3 milliárd forintból épülhet.

A kormány szerdai ülésén jóváhagyta azt a megállapodást, amelyet a kormányfő kötött Szombathellyel, döntöttek a Tom Lantos Intézet demokrácia központjának működéséhez szükséges összegek megemeléséről és meghallgatták Mocsai Lajost, a Testnevelési Egyetem rektorát a fejlesztési elképzelésekről.

Megkérdezték arról, hogy Tarlós István főpolgármester több interjúban felvetette, hogy "Ha nem hiszik el, hogy ennyibe kerül a közlekedés, hogy nem felelőtlenül költjük össze-vissza a pénzeket, akkor adjuk át a kancelláriaminiszternek a BKV-t". Lázár János azt válaszolta, hogy a kormány 2011-ben tett ajánlatot a BKV átvételére, amit a főpolgármester akkor elutasított. Ha megváltozott az álláspontja, akkor a kormány készen áll erre - tette hozzá.

Költöznek az állami vezetők és a minisztériumok

A tájékoztatón több kérdésben is firtatták a tárcák költözését. Jelezte, hogy a budai Várnak 1945 előtt is volt államigazgatási funkciója. Hosszú távú - húsz éves - célként beszélt arról, hogy a miniszterelnök a Sándor-palotában, a kancellária pedig a Karmelita kolostorban kapjon helyet, a köztársasági elnök hivatalát pedig a Budavári Palotában helyeznék el. A kormány már döntött arról, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Belügyminisztérium a budai Várnegyedbe költözik 2017 végéig.

A minisztert kérdezték arról, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) egyes munkatársai nem kaptak fizetést. Azt felelte, hogy nem pénzügyi, hanem technikai probléma áll a háttérben, az intézmény két hónap tesztüzem után egy új informatikai rendszert vezetett be és emiatt lehetett fennakadás.

A Szent Imre Kórház távozó orvosaira vonatkozó sajtóhírekre pedig úgy reagált: a kormány tájékoztatást kért az emberi erőforrások miniszterétől, az osztály működése "a státuszban maradó orvosoknak hála rendben van", de kétségtelen tény, hogy Magyarországnak folyamatosan foglalkozni kell az egészségügy finanszírozásával, a kórházi orvosok fizetésével és a megkezdett életpályamodellek folytatásával.