A nyílt közbeszerzési eljárás ajánlattételi határideje október 12-én jár le. A szegedi belváros nyugati irányú bővítése a városfejlesztési stratégia első akcióterületeként összesen 3,1 milliárd forintos beruházásból valósul meg, ennek része a Mars téri piac fejlesztése, valamint két közterület-rekonstrukciós program.

A beruházás költségvetése a Dél-alföldi Regionális Program keretén belül - kiemelt projektként - csaknem 2,1 milliárd forint uniós támogatást tartalmaz - mondta a Napinak Nagy Sándor, a város fejlesztési alpolgármestere. Erről a múlt év végén született kormányzati döntés, a támogatási szerződés aláírására azonban még nem került sor, az alpolgármester szerint ez ősszel várható. Jelenleg a technikai részletek egyeztetése folyik a regionális fejlesztési ügynökséggel, ez a pályázat bonyolultsága miatt elkerülhetetlen - tette hozzá az alpolgármester.

A Mars téri építés tervezett költsége - a korábbi tervezési munkával együtt - 1,6 milliárd forint, amelyet 50-50 százalékban uniós támogatásból és saját forrásból finanszíroznak. Az alpolgármester szerint a jelenlegi piacépület méltatlan a kereskedők számára, a fejlesztés eredményeként pedig egy európai színvonalú helyszínt alakítanak ki. A generálkivitelezési szerződés becsült értéke nettó 1,3 milliárd forint, a közbeszerzési eljárás nyertesével október második felében köt megállapodást az önkormányzat.

A munkát 2010. szeptember 20-ig kell befejeznie a kivitelezőnek, úgy, hogy az építkezés alatt biztosítania kell az ideiglenes forgalmat, majd a terület végleges forgalomtechnikai kialakítását is el kell végeznie. A pályázaton azok az ajánlattevők indulhatnak, amelyek forgalma 2006-2008-ban elérte átlagosan az évi egymilliárd, a közbeszerzés tárgya szerinti (magas- és mély-, csatorna-, út-, kert- és parkolóépítési) forgalma pedig az 500 millió forintot. A szakmai alkalmasság igazolására fel kell tudni mutatni referenciát az elmúlt öt évből legalább két, egyenként minimum kétezer négyzetméter hasznos alapterületű vázas csarnoképület kivitelezéséről és két, legalább 1500 négyzetméteres kiselemes burkolás kivitelezéséről.