Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A budapesti Kossuth tér átépítéséhez kapcsolódóan a Rogán Antal vezette V. kerület is nagyszabású beruházásba kezd: felújítja a Parlament és a képviselői irodaház közötti területet mintegy nettó 1,2 milliárd forintért - derül ki a Fővárosi Közgyűlés előterjesztéséből, amelyben a kerület a főváros tulajdonosi hozzájárulását kérte az érintett területen lévő Olimpia park megújításához. Az Észak-Lipótváros felújítása nevű projekt három részből áll, uniós társfinanszírozással valósul meg és - a Kossuth tér rekonstrukciójához hasonlóan - nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházás lenne (a Honvédelmi Minisztérium közelsége miatt nemzetbiztonsági előírások szerint).

A Széchenyi rakpart és a Balassi Bálint utca közötti Olimpia park több mint 10 ezer négyzetméteres területén egy új belvárosi, több funkciós, nyitott közösségi teret alakítanak ki. Az új parkot a tervek szerint körbekerítik, abba nyáron reggel 7-től este 8-ig, míg télen 8-tól este 6-ig lehetne belépni, estére bezárnák a kapukat. Minden irányból be lehet majd menni, a főbejárat a Balassi Bálint utcáról nyílik. Az újraformált parkban elkülönülnének a funkciók, így a kutyafuttató, a pihenő park, az Olimpikonok tere új szobrokkal, a játszótér és a sportpálya. A porta mellett információs, kiállító és pihenő tereket, valamint mosdókat alakítanak ki, továbbá a tervek szerint egy kölcsönzőt is nyitnak, ahol díjmentesen kölcsönözhetők lesznek a parkban használható, szabadtéri játékok. A park átépítésének tervezett költsége nettó 457,2 millió forint.

A Széchenyi rakpart és a Falk Miksa utca is megújul

Az Olimpia park átépítése után a Széchenyi rakparttal párhuzamos belső út megszűnik, a Széchenyi rakpart burkolatát pedig az érintett, 430 méteres szakaszt - a kapcsolódó utcarészek, a Markó és Balaton utcáknak a rakpart és a Balassi Bálint utca közti szakaszának burkolatával együtt - felújítják. Új fizetős és mozgássérült parkolókat is létesítenek. A járdákat és úttesteket elválasztó zöld felületek szintén megújulnak. A Széchenyi rakpartot érintő rekonstrukció összes költsége nettó 187,1 millió forintra rúghat.

A fejlesztés harmadik része a Falk Miksa utca és környékének felújítása lesz, az érintett közterület 14,6 ezer négyzetméter. Térkő burkolatot kapnak a gyalogos felületek, újraaszfaltozzák az utakat és új zöldfelületeket alakítanak ki. A Falk Miksa utca Szent István körútba csatlakozásánál (ami jelenleg zsákutca) egy 140 négyzetméteres közteret alakítanak ki, térkő burkolattal. Ezen egy új szobrot is felállítanak, amelyet a projekten kívül az önkormányzat pályázattal, saját forrásból állít majd fel. A tér kialakításakor a burkolatba köztéri kiállítások rendezésére alkalmas szerkezeteket építenek, így az ideiglenes kiállítások és kisebb rendezvények helyszíne lehet majd. A Falk Miksa utcát érintő fejlesztés tervezett költsége nettó 540,4 millió forint.

Húszmilliárdért szépül a Kossuth tér

A nemzet főtere projekt, a Kossuth tér felújítása mintegy 20 milliárd forintba kerül, ehhez az idei költségvetésben 10,2 milliárdot különítettek el. A tér átépítését a közbeszerzésen nyertes KÉSZ Holding Zrt. végezheti el 14,5 milliárd forintért. A kivitelező a tér 40 ezer négyzetméterét kőburkolattal lefedi, mélygarázst és egy parlamenti látogatóközpontot létesít. Az Országház Duna felőli oldalán egy kockakővel burkolt promenád készül. A tér teljesen a kormány tervei szerint 2014 májusára újulna meg.