Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Látványosan nőtt a GKI fővárosi és országos ingatlanpiaci indexének értéke az őszi helyzethez képest: előbbi 8 százalékponttal 106, utóbbi közel 7 százalékponttal 103-ra emelkedett. A vállalatok, az ingatlanokkal foglalkozó cégek (fejlesztők, forgalmazók, tanácsadók és üzemeltetők), valamint a lakosság ingatlanpiaci terveit, szándékait és kilátásait összegző kutatás szerint a piaci szereplők körében komoly derűlátás bontakozott ki mind a fővárosra, mind az ország egészére vonatkozóan. (Hasonlatos mindez az egyéb gazdasági hangulatindexek alakulásához.)

E kicsattanó optimizmus fundamentális alapjai nem világosak a GKI szerint, a rendelkezésre álló statisztikai információk nem utalnak számottevő élénkülésre sem a kihasználtsági mutatók, sem a lakás-adásvételi tranzakciók esetében.

A kétségkívül beindult gazdasági növekedés, a Magyar Nemzeti Bank növekedési hitelprogramjának az ingatlanszektorra való kiterjesztése, illetve a lakossági hitelkereslet enyhe növekedése olyan jelek lehetnek, amelyeket már régen várnak a piac szereplői és a jelen felmérés adatai szerint kissé talán túl is értékelnek.

Ami a lakáspiacot illeti, a válaszadó ingatlanfejlesztő és - forgalmazó vállalkozások a következő 12 hónapban a maihoz képest a fővárosban és a keleti régióban lényegesen javuló piaci helyzetet várnak, Nyugat-Magyarországon stagnáló piaci helyzet valószínűsíthető. Ez a javulás alapvetően a túlkínálat kisebb-nagyobb mérséklődését jelenti, de továbbra sem beszélhetünk az árakat felfelé hajtó keresleti piacról.

Ez az árváltozási várakozásokkal többé-kevésbé összhangban is van: a budapesti használt lakások esetében a következő 12 hónapra 0,5 százalékos átlagos drágulást várnak a megkérdezettek az ősszel prognosztizált 0,6 százalékos árcsökkenés helyett, míg Nyugat-Magyarországon 0,7 százalékos emelkedést, az ország keleti felében pedig 1,3 százalékos csökkenést valószínűsítenek. Az új lakások a fővárosban 0,3, Nyugat-Magyarországon 1,7 százalékkal drágulhatnak, Kelet-Magyarországon pedig 2 százalékkal mehet lejjebb az áruk. Az országos átlag mindkét esetben stagnálásra jött ki.

Az egyes lakástípusokra vonatkozó árváltozás-várakozásokat az alábbi táblázat mutatja:

Forrás: GKI