Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Új ingatlanok, különösen irodafejlesztéskor az energiahatékony megoldások alkalmazása ma már elvárás. A hatékonyságot javító eszközök, megoldások ugyanakkor növelik a költségeket. Tervezéskor az ingatlanfejlesztők számolnak ezekkel, ám egy energiahatékonyságot javító beruházásról nem annak megtérülése alapján döntenek. A Skanska például több országban is az úgynevezett Owner Design Requirement (tulajdonosi dizájn követelmények) folyamatosan fejlesztett változata szerint építkezik. Ebben megjelennek a fenntarthatósági szempontok is, amelyek egyre inkább egybeesnek a bérlői igényekkel.

A cég az új irodaépületeit ezért már úgy tervezi, hogy 25 százalékkal kevesebb energiát fogyasszanak, mint a helyi rendelet, ezzel is felkészülve az Európa 2020 által bevezetett előírásokra. Azonban Schmidt elmondta, hogy a fejlesztés költsége azért is fontos, mert az energiahatékony megoldások alkalmazásával nem feltétlenül javul a megtérülés. Például problémát jelent, hogy tízszeres mennyiségű napelem panelt nem lehet beépíteni - egyszerűen nincs akkora felület, ami lehetővé tenné.

Fejleszthetünk ingatlant megújuló energia arányrészt biztosító rendszerekkel, de a fenntartható megoldás az, ha a távhő- vagy áramszolgáltató biztosít megújuló energiát. Gazdaságosabb, mintha egyedileg fotovoltaikus panelekkel szerelünk fel vagy geotermikus energiával látunk el egy házat - magyarázta el a szakember, mi jelenthetne megoldást.

A Skanska által fejlesztett Váci úti Nordic Light irodaház a fenntarthatósági szempontoknak megfelelően épült. Alig készült el, de az Erste Alapkezelő hamar megvásárolta az ingatlant.

A Napi.hu együttműködik az NRGReport.com portállal.