Magyarország adhat otthont 2020-ban - 1938 után másodszor - a Eucharisztikus világkongresszusnak, amely a római katolikus egyház egyik legjelentősebb, négyévente más-más helyszínen megrendezett, egyhetes eseménysorozata. A Wikipedia ismertetése szerint a világkongresszus célja az oltáriszentség (eucharisztia) megismerésének és tiszteletének elmélyítése. A rendezvényen közös imádságot és előadásokat is tartanak. A 2016-os Fülöp-szigeteki kongresszuson kétszáz bíboros és püspök, valamint 72 ország 12 ezer küldötte vett részt - a zárómisét több mint félmillió ember előtt tartották.

A kormány üdvözli és támogatja az eseményt

A magyar kormány csütörtökön megjelent határozatában üdvözölte, hogy 82 esztendő után az 52. Eucharisztikus világkongresszus helyszíne Budapest lesz, valamint az esemény sikeres megvalósítása érdekében támogatja, hogy az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye fejlesztési programot indítson - derül ki a Magyar Közlönyből.

A központi költségvetésből támogatott program keretében számos templomot újítanak fel, a projektekre ezidáig idén és jövőre 3,1 milliárd forintot különítettek el. A kormányhatározat mellékletéből kiderül, hogy az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye további fejlesztéseire 2018-ban 8,544 milliárd forintot kell beterveznie a nemzetgazdasági miniszternek, 2019-ben pedig 7,81 milliárd forintot. Ez mindösszesen 19,454 milliárd forint költségvetési támogatást jelent.

Csarnok épülne Csepelen

Csepelen sport- és kulturális rendezvények lebonyolítására alkalmas multifunkcionális csarnok építését is tervezik, ötmilliárd forintért - ebből a 2017-es költségvetésben egymilliárdot csoportosítanak át a projekt előkészítésére.

A főegyházmegye területén több templomot felújítanak, köztük a ferencvárosi Bakáts téri templomot 2017 és 2019 között összesen 2,5 milliárd forintért, az Üllői úti Örökimádás templomot 450 millió forintért (2017-2018-ben), a józsefvárosi Szent József plébániatemplomot 1,2 milliárdért és a belvárosi Papnövelde utcai Egyetemi templomot kétmilliárdért (2018-2019-ben).

A gazdagréti Szent Angyalok templom építésének befejezésére 800 millió forint jut (2016-2017).

A főegyházmegye területén kollégiumfejlesztésre kétmilliárd forintot terveznek (2018-2019), továbbá katolikus táborhely kialakítására egymilliárdot.

A lakótelepi templomok felújítására 750-750 millió forintot költenek 2018-2019-ben; továbbá a szabadtéri közösségi terek és játszóterek infrastruktúrájának kialakítására, eszközök beszerzésére két év alatt egymilliárdot.

Projektek és tervezett költségek 2016-2017-ben:

  • Budapest, VII. kerület, a Damjanich utcai volt Regnum-ház átalakítása - 300 millió forint,
  • Bp., VII. kerület, a Vörösmarty utcai Oltáriszentség plébánia felújítása - 200 millió forint,
  • Vitéz János Intézetben (Esztergom) szállásépület kialakítása - 350 millió forint,
  • Szent Anna plébániatemplom (Kerek-templom, Esztergom) felújítása - 100 millió forint,
  • Bp., XII. kerület, az Apor Vilmos téri Keresztelő Szent János plébánia közösségi házának befejezése - 50 millió forint,
  • Bp., IX. kerület, a Bakáts téri plébániatemplom felújítása - egymilliárd forint,
  • Bp., IX. kerület, az Üllői úti Örökimádás templom megújítása - 300 millió forint,
  • Bp., XI. kerület, a gazdagréti Szent Angyalok plébániatemplom építésének befejezése - 800 millió forint.

E nyolc fejlesztésre 2016-2017-ben összesen 3,1 milliárd forint költségvetési támogatás juthat.

A kormány határozatában egyúttal felhívta a Miniszterelnökséget vezető minisztert, hogy - a nemzeti fejlesztési, a nemzetgazdasági és az emberi erőforrások miniszterek bevonásával - vizsgálja meg annak lehetőségét is, hogy a főegyházmegye tervezett fejlesztéseit már a 2016-os költségvetésből is finanszírozzák.

A csepeli multifunkcionális csarnok építésére a Miniszterelnökséget vezető miniszternek egy munkacsoportot kell alakítania - a nemzeti fejlesztési, a nemzetgazdasági és az emberi erőforrások minisztere, a turizmussal kapcsolatos állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztos, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója, valamint az egyes kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos bevonásával -, amelynek feladata lesz megvizsgálni a csarnok jövőbeni tulajdoni helyzetének rendezését is.

Nagy lehetőség ez a magyar egyháznak

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek szerint a Magyar Katolikus Egyház számára óriási jelentősége van annak, hogy Budapesten rendezik meg a következő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust, amely "bemutatkozás a világ előtt, és nemcsak a világegyház, hanem a civil világ előtt is" - idézte a bíboros M1-nek adott nyilatkozatát az MTI január 31-én, azt követően, hogy Ferenc pápa (képünkön) bejelentette a 2020-as rendezvény helyszínét az idei világkongresszust lezáró szentmisére küldött videoüzenetében, a Fülöp-szigeteki Cebuban.

A kongresszust megelőző négyéves felkészülés során meghatározzák a rendezvény pontos témáját, teológiai bizottságot alakítanak, vallásos, felkészülő összejöveteleket szerveznek majd. Nagyon komoly pasztorális előkészítésnek nézünk elébe, ezt kell majd teljes energiával szervezni - mondta a bíboros.

A világkongresszus szervezője a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusok Pápai Bizottsága. A magyarországi központi koordinációt a Budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Általános Titkársága látja el, amelynek főtitkárává Erdő Péter Fábry Kornélt, a Kaposvári Egyházmegye papját nevezte ki - írta a Magyar Kurír.