Siófokon és Balatonfüreden a négyzetméterenkénti 330 ezer forintos lakás, és 220 ezer forintos családi ház árak már a budapesti árszintet közelítik. A vevők továbbra is túlnyomórészt magyarok, kivéve Siófokon, ahol az első negyedévben említésre méltó számú külföldi vevő is megfordult, de arányuk nem lépte át a 10 százalékot. A balatoni vásárlók zöme 40 fölötti, akik gyakran 2-3 generáció igényeit is figyelembe veszik.

A Siófokhoz közel eső településeken sokan keresnek 13-15 milliós családi házakat, a városban is nagy piaca van ezeknek az ingatlanoknak, de a drágább, 20-25 milliós családi házak is kapósak a 10-11 milliós nyaralókkal együtt. A városban az új, vagy újszerű lakások is piacképesek, a vízparthoz közeli, panorámás lakások négyzetméterára az 500 ezer forintot is meghaladja.

Balatonfüreden és környékén 2015 első négy hónapjában a családi házak piacán minden negyedik érdeklődő a 20 és 25 millió forint közötti, 100 négyzetméter alapterületű házak között keresgélt, nyaralót pedig 7 és 10 millió forint között vásároltak volna.

Forrás: Otthon Centrum, KSH
Kép: Balatoni vízparti települések, lakóingatlanok és üdülők forgalma (db)

Balatonalmádiban és Balatonfűzfőn az olcsó, 5 millió körüli, 30-50 négyzetméter körüli lakások a kelendők, de különösen keresettek az új építésű lakások is, azon belül is a part-közeli apartmanok, nyaraló lakások, nem ritkán 1 millió forintos négyzetméteráruk ellenére is. Befektetői szemmel keresettek a négylakásos társasház építésére alkalmas belterületi telkek.

Balatonlellén és környékén az érdeklődők csaknem fele 9-12 milliós családi házakat keresett, ezek jellemzően Balatonlelle környéki kisebb településeken találhatóak. Lellén, Fenyvesen, illetve Bogláron a drágább, 15-20 milliós családi házak is jól forognak. Minden második új lakás vásárlót a befektetési cél motivál.

Keszthelyen és környékén, a családi házak piacán a legtöbben a 15-16 milliós házakat keresik, de komoly az érdeklődés a 25 és 30 millió forint között kínáltakra is. A Keszthely környéki településeken népszerűek a 9 és 10 milliós nyaralók és a 9-10 milliós lakások.