A korábban épült ingatlanok esetében is látszik a minősítés utólagos beszerzése iránti erőfeszítés, ráadásul a bérlők körében is egyre nő az igény a környezetbarát, költséghatékonyabb épületek iránt.  A fenntarthatósági kritériumok mentén tervezett és fejlesztett, már átadott épületek esetében még versenyelőny a minősítés megléte, azonban a fejlesztés alatt álló irodaházaknál már kényszer, és olyan elvárás, amelynek hamarosan szinte kötelező lesz megfelelni - mondja Tóth Balázs, az OTP Ingatlan Befektetési Alapkezelő vezérigazgatója.

Jelenleg elsősorban a nyugat-európai és észak-amerikai hátterű cégek érdeklődnek a környezetbarát ingatlanok iránt, a vállalat társadalmi felelősségvállalási alapelvei és az anyacégtől érkező iránymutatás következtében - jegyzi meg Tuza Rita, a JLL vezető elemzője. Ebből következően a "zöld" irodaházak bérlői mixe is kedvezőbb összetételű lehet, hiszen nemzetközi, biztos hátterű cégek alkotják, ami által az épület befektetési szempontból is vonzóbb eszköz lesz.

Bár a minősítéssel rendelkező irodaházak nincsenek alulárazva, akár az átlagos bérleti díjnál valamivel magasabb is lehet a tarifájuk, azonban az üzemeltetési költségek terén kimutatható megtakarítás mellett az ott dolgozók  komfortérzete is magasabb színvonalú.

A jelenleg fejlesztés alatt álló budapesti irodaépületek - a Váci Corner Offices, a Vision Towers, a Corvin Corner és az Eiffel Palace - mindegyike pályázik minősítésre, a belvárosi Eiffel Palace pedig egyedülálló módon mindkét rendszerben. A fejlesztés alatt álló épületek 2013-as és 2014-es átadásával a minősített irodaterületek aránya nagyjából 10 százalékra fog emelkedni a spekulatív budapesti irodaállományon belül.

A zöld épületminősítési rendszerek közül több esetében is új szabályozás életbe lépése várható. A BREEAM rendszerben a minimumkövetelmények bővülnek, valamint újabb kritériumok is megjelennek, a LEED rendszernél a korábban csak oktatási épületekre vonatkozó előírások minden épülettípusra kötelezőek lesznek.