Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A termelés csökkenését, az előző hónaphoz hasonlóan, részben az uniós forrásból végzett munkák 2015. végi befejeződése, részben a magas bázis okozta. Az építőipari termelés volumene az első két hónapban 19,6 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál.

Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanappal kiigazított indexek alapján 1,1 százalék volt a növekedés.

Év/év alapon a legnagyobb mértékben az út- és vasútépítő, valamint a közműépítéssel foglalkozó vállalkozások termelése zsugorodott.

Az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése 12,1, az egyéb építményeké 50,2 százalék százalékkal esett vissza. Az építőipari termelés több mint 40 százalékát adó speciális szaképítés ágazat termelési volumene 7,8 százalékkal csökkent.

A megkötött új szerződések volumene 8,7 százalékkal emelkedett, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 19,9, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 1,2 százalékkal.

Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene továbbra is elmaradt az egy évvel korábbitól, február végén 40,4 százalékkal. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 41,2 százalékkal magasabb, az egyéb építményeké 61,7 százalékkal kisebb volt. Az épületeken belül ipari és raktárépületek építésére kötöttek nagyobb szerződéseket.

Forrás: KSH
Kép: Az építőipari termelés fix bázisú indexei (2010 havi átlaga = 100 százalék)