Horn-kitüntetés: kettő-null Sólyom javára

A NAPI Online által megkérdezett szakértőket sem lepte meg a köztársasági elnök nemleges döntése Horn Gyula tervezett kitüntetése kapcsán.
NAPI Online, 2007. július 4. szerda, 15:05

Sólyom László köztársasági elnök nem írja alá Horn Gyula volt miniszterelnök kitüntetésére vonatkozó előterjesztését. Az államfő döntését azzal indokolta, hogy a szocialista politikus mostanáig fenntartott és képviselt nézetei az 1956-os forradalomban játszott szerepéről, és ezen keresztül a forradalomról összeegyeztethetetlenek a Magyar Köztársaság alkotmányos értékrendjével.

Nem számít meglepetésnek, hogy Sólyom László köztársasági elnök nem írja alá Horn Gyula kitüntetésére vonatkozó előterjesztését - mondta kérdésünkre Szomszéd Orsolya, a Vision Consulting politikai elemzője. A szakember szerint a köztársasági elnök döntése várható volt, miután az Alkotmánybíróság tegnapi határozatában kimondta, hogy az államfő az alkotmányos értékrend mentén mérlegelheti az egyes kitüntetések aláírását. Szomszéd Orsolya hangsúlyozta: egy ilyen döntés meghozatalakor az államfőnek szem előtt kell tartania, hogy a kitüntetés megosztja a közvéleményt. Érdemes itt idézni az Alkotmányt, amely kimondja, hogy a köztársasági elnök kifejezi a nemzet egységét, és őrködik az államszervezet demokratikus működése felett. Ezen passzus útmutatását figyelembe véve - élve az Ab által kedden biztosított jogkörével - Sólyom László úgy ítélte meg, hogy ellenkezne az alaptörvény értékrendjével, ha egy olyan személy kapna magas rangú kitüntetést, aki korábbi tevékenysége során a Magyar Köztársaság alkotmányos értékrendjével ellentétesen cselekedett. Nem is igazán Sólyom László mai, hanem az Alkotmánybíróság tegnapi döntése tekinthető fontosnak - foglalta össze véleményét az elemző.

Kettő-null Sólyom László javára - értékelte az államfő döntését Kiszelly Zoltán politológus. Hozzátette: az elnök egyszerre aratott erkölcsi és intézményi győzelmet. Kiszelly szerint Sólyom döntése nagyobb részben értékalapúnak tekinthető, vagyis azzal magyarázható, hogy nem fér bele értékrendjébe Horn Gyula kitüntetése, kisebb részben pedig az államfő köztársasági elnöki hatáskör kibővítésével kapcsolatos törekvésének számlájára írható. Sólyom László már az Alkotmánybíróság első elnökeként sikeresen kitágította az Ab mozgásterét, most pedig a köztársasági elnök jogkörét szeretné szélesíteni - vélte a szakember.
Szerinte a döntés okán a baloldal nem fogja kedvelni Sólyom Lászlót, s kérdés, hogy az elnök csap-e egyet jobbra is, hogy kiegyensúlyozottnak tűnjön.
A kormányon belül Sólyom László döntése kapcsán elvileg az SZDSZ-nek lehetne az MSZP-től eltérő véleménye, de miután a koalíciós megállapodás melléklete a "szent a béke" állapotról szól, nem valószínű, hogy a szabaddemokraták disszonáns hangot ütnének meg. Kiszelly Zoltán szerint az SZDSZ - Mécs Imre távozása után - vélhetően nem bonyolódik 56-os ideológiai kérdésekbe már csak azért sem, mert a párt a konfliktusos vonalról pragmatikusra váltott.
Az elnök és a kormány viszonya viszont minden bizonnyal konfliktusos marad - tette hozzá a politológus.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

oszibarack, 2007.07.05 11:40

A határnyitás a Politikai Bizottság döntése volt. Horn pedig a bejelentő (mai kifejezéssel: szóvivő). A döntéshozók (mert Horn nem az volt) azóta sem fényezik magukat ezzel.
A németeknek ez nagyon fontos volt, tüntetgetik Gyulát azóta is, mert kellett ehhez egy megfogható ember. Tegyék.
De mi miért is tegyük?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kratan, 2007.07.04 22:12

Valójában Sólyom Úr sem testesíti meg a nemzeti egységet.Horn Úrnak az érdemei elvitathatatlanok kitüntetés nélkül mármint magyar nélkül,mert német mintha lenne neki.Értékeinket meg kellenne becsülni bármelyik oldalon van.Valójában Sólyom úr most elhagyta a baloldali magyarokat,s jobbra állt.Ez nem baj csak akkor nem kell a nemzeti egységet emlegetni.Kiszely Úrral ellentétben szerintem ismét Magyarország vesztett,hiszem még az Államfő is tovább osztja atársadalmat.Sajnos nálunksokkal többet foglalkozunk a múlttal,mint a jövővel.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hederg, 2007.07.04 20:27

Igen!Nagyon megértem érzelmeit!
Magyarország nagyon megszenvedte a nagy és kishatalmak kénye-kedvét!Kirabolták,állampolgárai nagy része hazátlan betolakodó lett szúlőföldjén.
Úgy látszik ez a trauma nem múlik,mindig feltépődik a seb!
De ideje újéletet kezdeni,mert ez betegség és soha senki nem nyújt elégtételt senkinek!Csak gyülölet fakad a múlt hánytorgatásából,a mában kell élni új célokért,megbékélni úgy mint azt nehezen nyugaton megpróbálták!
De ehhez béke kell,nem az ami nálunk folyik,a mocskolódás,uszítás,harag!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Schitter, 2007.07.04 19:05

Horn ügy? Bár En csak tavol a hazamtol kiserem fejlemenyeket, de felhaboritonak tartom, hogy egyaltalán szoba jöhetett Horn neve! Sajnos Magyarország mintha büszke lenne régi elvtársaira, akik a hozzátartozoikat halalba küldtek. En nem magyar allampolgar vagyok, de szeretnek egyszer azza vallni. Ilyen embereket a rendszervaltas utan felelösegre szoktak vonni, erre külügyminiszte lett. Kerdem , hogy csak erre a par ev miatt kell csak kitüntetni??? Nem! Ha valaki pl. az eleteben megöl 1 embert, de utana "normalis" lett, attol meg gyilkos! Ilyen emberek tettek tönkre az orszagot es meg meg is kell köszönni nekik??? Nem és nem .... soha! Az allampolgarsagot is leszavaztak ...... en osztrak allamp. vagyok es en nem akartam semmi szolgaltatast, csak elismeres...., hogy letezek. Hozzateszem a ruszkik toloncoltak ki a csaladot Sopronbol, de miutan voltam Sopronban egyszerre beleszerettem a varosba!
Csak ennyit szerettem volna leírni ehhez a temahoz! Köszönöm!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hederg, 2007.07.04 17:59

Nem volt szerencsés Horn felterjesztése,mert ez előre látható volt!
Sok volt elvtárs szemét szúrja a mai különböző pártokban a volt főtitkár politikai sikere,amit nyugaton azért elismernek!
Sőt,ha arra gondolok mi mindent tud,ez az ember róluk,az új demokratákról!
(Kövér a mi kutyánk kölyke,az egyszerü elvtikék gyerköceinek kollégiuma ahová földihalandó nem igen került be,csak a kivételes "tehetség")
No de:
Inkább tüntessük ki Horthy Miklóst poszthumusz megérdemli!Jobbos is,úr is,a népért élt,halt!
Volt ugyan egy kis hibája,de ki nem hibázik?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html