Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Európai Bizottság (EB) az Európai Unióba irányuló bevándorlás kezelésének javítását javasolja - ezzel a meglehetősen semmitmondó címmel terjesztette elő az unió "kormánya" a javaslatát, amely elsősorban olasz-francia nyomásra, ugyan csak rendkívüli helyzetben és ideiglenesen, de lehetővé tenné a szabadon átjárható schengeni határok ellenőrzésének visszaállítását.

A javaslat kezdeményezései a migráció számos aspektusát felölelik, köztük a határellenőrzés és a schengeni igazgatás megerősítését, a közös európai menekültügyi rendszer kiteljesítését, a célzottabb legális bevándorlást, a bevándorlók sikeres beilleszkedését elősegítő bevált módszerekkel kapcsolatos tapasztalatcserét, valamint stratégiai megközelítés kialakítását a harmadik országokkal a migráció terén folytatott együttműködésre vonatkozóan.

Egyértelmű, hogy az EU-nak szilárd, közös menekültügyi és bevándorlási politikára van szüksége - nyilatkozta Cecilia Malmström belügyi biztos. Ez az Észak-Afrikában lezajlott történelmi események tükrében még egyértelműbbé vált. Szerinte az EU-nak teljesítenie kell azt az ígéretét, hogy menedéket nyújt a védelemre szorulóknak, ezzel egyidejűleg pedig szolidárisnak kell lennie a líbiai menekültek nagy tömege számára szállást adó észak-afrikai országokkal, valamint a tengeren tömegekben érkező migránsok célországainak számító tagállamokkal. Az unió számára ugyanakkor hasznos lenne a célzott munkaerő-bevándorlás. Ez egyrészt segítséget nyújtana az elkövetkező években számos ágazatban várhatóan fellépő munkaerő-hiánnyal, másrészt pedig a munkaképes korú európai népesség számának várható csökkenésével szemben.

A migrációs áramlatokat azonban megfelelően kell kezelni, vagyis hatékony határellenőrzésre van szükség, és vissza kell küldeni az illegális bevándorlókat. Nem hagyhatjuk magára a külső határoknál lévő tagállamokat a rendkívüli bevándorlási helyzetek kezelésében - nyilatkozta Cecilia Malmström belügyi biztos. A líbiai erőszak miatt 650 000 embernek kellett elhagynia lakhelyét, ebből több mint 25 ezren menekültek Európába. A helyzet nem kezelhető nemzeti szinten, valamennyi tagállamnak meg kell mozdulnia.


"A közelmúlt eseményei a schengeni rendszer működésével kapcsolatban is kételyeket támasztottak. Az európai határok szabad átlépése azonban olyan eredmény, amelyet nem adhatunk fel, hanem éppenhogy erősítenünk kell. A schengeni térség biztonságának szavatolása érdekében rendkívül kivételes körülmények között - például ha a külső határ egy része váratlanul intenzív nyomás alá kerül - szükség lehet a belső határokon való ellenőrzés korlátozott mértékű visszaállítására" - közölte a biztos.

Az EU a rendelkezésére álló operatív és pénzügyi eszközök segítségével gyorsan válaszolt a kihívásokra, de a jelenlegi válság rávilágított arra, hogy az ilyen helyzetek és általánosságban a migráció kezelése tekintetében az EU-nak jobb módszereket kell alkalmaznia. A bizottsági közleményt először a Bel- és Igazságügyi Tanács május 12-i rendkívüli ülésén vitatják meg, amelyet vita követ majd az Európai Tanács június 24-i ülésén.  A migrációs csomagról május 24-én tárgyalnak a biztosok.

 

Az Európai Bizottság intézkedési javaslatai:
• A közös európai menekültügyi rendszer 2012-ig történő kialakítása, az Unió alapvető értékeivel és nemzetközi kötelezettségeivel összhangban.
• A határellenőrzés és a schengeni igazgatás megerősítése a következők érdekében: az illegális bevándorlás kezelése, az EU külső határainak a tagállamok általi hatékony ellenőrzése az uniós jog szabályaival és szellemével összhangban, valamint az uniós migrációkezelési rendszer hatékonyságával szembeni bizalom kialakítása.
• Célzottabb legális bevándorlás, az Unióban szükséges készségekkel és képességekkel rendelkező személyek bevándorlásának megkönnyítése a várható munkaerő- és készséghiány, valamint a munkaképes korú népesség számának várható hanyatlásának enyhítése érdekében.
• A legális bevándorlók integrációjával kapcsolatos tagállami megközelítések és bevált módszerek megosztása, amelynek révén maximalizálható a bevándorlás gazdasági haszna, és biztosítható a szociális harmónia az Unión belül.
• Stratégiai megközelítés kialakítása a harmadik országokkal a migráció terén folytatott együttműködéssel kapcsolatban, amelynek célja a legális bevándorlási lehetőségek javításán keresztül a munkaerő mozgásának megkönnyítése, ezzel egyidejűleg pedig az illegális bevándorlás megelőzése.