Június 30-ra halasztotta a Parmalat S.p.A. igazgatótanácsa az április 12−14-re kitűzött közgyűlést, eleget téve az olasz kormány burkolt, illetve a társaság ügyeiben érdekelt nagy olasz bankok levélben is kifejezett kérésének. A halasztás lehetővé teszi, hogy hazai befektetői csoportok, illetve az állam kísérletet tegyenek az élelmiszer-ipari vállalat olasz ellenőrzés alatt tartására, miután a francia Groupe Lactalis kisebb befektetői hányadok felvásárlásával 29 százalékos részesedésre tett szert az olasz ágazat 9 százalékát ellenőrző Parmalatban (Napi Gazdaság, 2011. március 25.).

A Lactalis-akció után az olasz kormány stratégiai fontosságú vállalatnak nyilvánította a Parmalatot, a múlt héten pedig jóváhagyta, hogy az állam részesedéseket vásároljon az ilyen cégekben. Ezt elősegítendő az olasz kormány állami pénzügyi alap létrehozását is tervezi − jelentette a hét végén az ANSA hírügynökség −, a 70 százalékban a gazdasági minisztérium ellenőrzése alatt álló, 30 százalékban különféle bankok érdekeltségébe tartozó Cassa Depositi e Prestiti (CDP) bevonásával.

Az állami és önkormányzati beruházások, illetve a részben állami kézben levő közszolgáltatók finanszírozásában és működtetésében részt vevő CDP-hez hasonló pénzintézet Franciaországban is létezik, mint ahogy állami befektetési alap is.