A romániai Országos Energiaszabályozó Hatóság (ANRE) a korábbi 10 százalékról 8,5 százalékra csökkentette az energetikai szolgáltató vállalatok által alkalmazható belső megtérülési rátát, amely legfeljebb akkor nőhet további 0,5 százalékponttal, ha az adott társaságok az úgynevezett okos mérők elterjedését célzó programokba ruháznak be. A korlátozás idén ősztől öt évig lesz hatályban − jelentette be Niculae Havrilet, az ANRE elnöke. Az okos mérőkkel jobban behatárolhatók a fogyasztási csúcsok és mélypontok, amihez mind a felhasználók, mind az energiatermelők jobban tudnak igazodni, így jelentős költségmegtakarítás érhető el. Románia az uniós elvárásnak eleget téve vállalta, hogy 2020-ig áttér a okos mérési rendszerre.

A múlt hét elején Constantin Nita tárca nélküli miniszter heves támadást intézett az energiaszolgáltatók ellen, akik szerinte nem teljesítik a privatizációs szerződésben vállalt kötelezettségeiket, a hatalmas profitot kiviszik az országból miközben fejlesztésekre, a szolgáltatás színvonalának növelésére nem költenek. A vállalatoknak sürgősen változtatniuk kell cégpolitikájukon, ellenkező esetben az sem kizárt, hogy a kormány a magyarországi példa nyomán újraállamosítja a korábban privatizált cégeket − fogalmazott Nita. Románia 2004 és 2008 között a gázszolgáltatókat és nyolcból öt regionális Electrica-áramszolgáltató-leányvállalatot privatizált, amelyeket az Enel, a CEZ, az E.On és a GDF Suez vásárolt fel. Az állami tulajdonban lévő Electrica azonban szerződésszegés miatt a párizsi nemzetközi bíróságon beperelte a külföldi áramszolgáltató vállalatokat, a kártérítésként követelt összeg eléri a kétmilliárd eurót.
Az Enel Romania tavaly egymilliárd euró bevétel mellett 12 százalékkal, 231 millió euróra növelte profitját, a CEZ 65 millió euró nyereséget termelt.