Hét évvel az amerikai ingatlanpiaci lufi kipukkadása után már talán túl vannak az árak a szakadék alján, és újra emelkedni kezdenek − mondják közgazdászok egyre bátrabban a legfrissebb adatok fényében. Az utóbbi években ugyan több apró pozitív jelzés után is voltak szakértők, akik az ingatlanárak zuhanásának végéről beszéltek − jellemző módon azonban a válság óta ugyanaz a trend uralkodott. Tavasszal általában némi élénkülést mutatott az ingatlanpiac, őszre viszont a rengeteg kényszerárverés és a bankok kezén lévő "árnyékingatlan-készletek" (tehát a túl alacsony árak miatt a piacra nem dobott ingatlanállomány) miatt ismét visszaestek az árak és piac élénkségét jelző mutatók, így évek óta gyakorlatilag egy helyben vergődik az amerikai ingatlanpiac. Most azonban egy fontos tényező megváltozott: az építőipar évekkel ezelőtti lefulladása miatt jelenleg már jóval kevesebb a frissen épült lakás, a meglévő eladatlan ingatlanállományt pedig az utóbbi sivár évek alatt jelentős mértékben sikerült értékesíteni.

Az újlakás-építések éves összevetésben 26 százalékkal emelkedtek májusban, a használt lakásokból pedig több mint 10 százalékkal többet adtak el a hónapban, mint egy évvel korábban − derült ki a múlt a héten az S&P/Case-Shiller mutatókból. A használtlakás-eladások éves szinten ugyan nem érték el az ötmilliót, tehát még mindig messze a válság előtti közel hétmilliós csúcs. Jelentősen csökkent a piacon lévő, eladósorban lévő ingatlanok száma is, az üresen álló lakások aránya pedig 2006 óta a legalacsonyabb szintre esett. Mindez annak ellenére, hogy a bankok − látva a piac élénkülését, és mert túl vannak egy összesen 25 milliárd dolláros jelzálogpiaci visszaélést követő megállapodáson − felgyorsították a kényszerárveréseket.

Nagy változást jelez iparági elemzők szerint, hogy a piacon már megjelentek vásárlóként azok a stratégiai befektetők, akik attól tartanak, hogy lassan vége lesz a nagyon olcsó ingatlanok korszakának. Ezért gyorsan bevásárolnak, és a megszerzett ingatlanokat néhány évig kiadják, majd reményeik szerint magasabb áron piacra dobják. Az ingatlanok felértékelődése mellett szól az is, hogy az amerikai lakosság növekedése jóval gyorsabb, mint a többi fejlett országé: havonta nagyjából 150 ezerrel nő a potenciális ingatlanvásárlók száma. A kínálat súlyos visszaesése és a kitartó lakosságnövekedés miatt tehát sokan már értéket látnak az amerikai ingatlanpiacban: a Wall Street Journal havi körkérdésében például a megkérdezett ötven közgazdászból 44 szerint már túl van a padlón az ingatlanpiac.