Újra bevezetné a cseh kormány a kórházi ápolási díjhoz való hozzájárulás rendszerét, amit januárban eltörölt az alkotmánybíróság − közölte televíziós interjújában Jiri Rusnok miniszterelnök. Tervei szerint erre az előrehozott választások után kerülne sor. A korábbi napi 100 koronás díjat (1162 forint) azonban 60 koronára szállítanák le és 18 éven aluliaknak nem kellene megfizetniük − jelentette a CTK hírügynökség.

A 100 koronás lakossági hozzájárulást 2011-ben vezették be, de csak ez év elejéig maradt hatályban. Számos társfinanszírozás azonban évek óta él, s hatásukat pozitívnak tartják. Így például csökkent a receptek száma, amiért 2008 óta receptenként 30 koronát kell fizetni. A cseh egészségügyi információs és statisztikai intézet (UZIS) szerint a fizetős szolgáltatások nélkül az egészségügy további költségvetési támogatásokra szorult volna. Fizetniük kell a pácienseknek a munkaidőn túli sürgősségi ellátásért és a szakorvosi kezelésért is. Nyilván ennek következménye, hogy ennek 2008-as bevezetését követően a sürgősségi ellátást igénybe vevők száma 41 százalékkal csökkent és azóta is ez a trend érvényesül. Az elmúlt öt évben több mint 10 százalékkal esett a kórházi betegek száma.

Egy látogatás általános orvosnál 30, a sürgősségin 90 koronába kerül, plusz a receptek ára. Az egészségbiztosítás azonban ezeket az összegeket évi 5000 koronás határ fölött visszatéríti a pácienseknek. A cseh egészségügy évente mintegy 5 milliárd korona bevételhez jut a betegek befizetéseiből.