Tovább borzolják a piacok idegeit az amerikai politikusok, akik az elmúlt 24 órában hajszálnyit sem jutottak előre a ország adósságplafonjának megemeléséről folyó vitában. Csupán annyi történt, hogy a republikánusok egy nappal elhalasztották az alsóházi vitát saját tervükről, a Fehér Ház pedig jelezte, hogy szakértői közelebbről meg nem határozott B terven dolgoznak a kongresszusi képviselőkkel. John Boehner, a kongresszus republikánus elnöke átdolgozza tízéves időtávon 1,2 ezer milliárd dollár költségvetési kiadáscsökkentést tartalmazó tervét, mert szakértők kiderítették, hogy elszámolta magát, javaslata valójában 350 milliárd dollárral kevesebb lefaragást tartalmaz. A terv emellett nem nyerte meg az ellenzék ultrakonzervatív szárnyához, a Tea Partyhoz tartozó képviselők tetszését, mivel ők nagyobb mérséklést akarnak, mindenáron el akarják érni, hogy csökkenjenek az állami szociális programok, a Medicare, a Medicaid és a tb-kassza forrásai.

A demokraták egyoldalú költségcsökkentési javaslata szintén elbukott a kongresszus költségvetési bizottságának (CBO) vizsgálatán, de nem bizonyult annyira rossznak, amennyire a republikánusok láttatják. A CBO szakértői szerint a terv végrehajtásával tíz év alatt 2,2 ezer milliárd dollárral lehetne csökkenteni a büdzsé kiadásait, ami messze elmarad attól a 2,7 ezer milliárdtól, amivel Harry Reid, a szenátus demokrata frakciójának vezetője, a javaslat készítője számolt − Boehner szerint viszont Reid számviteli trükkök sorozatát terjesztette elő.

A demokrata többségű szenátus és az elnök előre jelezte, hogy nem szavazza meg, illetve megvétózza a kongresszuson átnyomott republikánus koncepciót, mivel az csak fél évre emelné meg a 14,3 ezer milliárd dolláros adósságkorlátot, s így a 2012-es elnökválasztási kampány idején újra kellene kezdeni a rosszízű vitát a plafon emeléséről. A republikánusok hasonló fogadtatásban részesítenék Reid javaslatát a kongresszusban.

A politikai játszma eredményeként az ötéves amerikai kötvények adósságbiztosítási felára három bázisponttal, 63 pontra emelkedett, ami rekord, igaz, egyelőre továbbra sincs jele pániknak a piacon. A befektetők arra számítanak, hogy a felek a 24. órában végül megegyeznek, ugyanakkor a BlackRock, a Loomis Layles és a Franklin Tempeleton Investment befektetési alapok szakértői egyre valószínűbbnek tartják, hogy az USA végül elveszti elsőrendű, AAA adósságbesorolását, mivel aligha sikerül olyan összegű költségvetési kiigazításról dönteni, amit a hitelminősítők megfelelőnek tartanának.