A Mohamed Murszi elnök leváltását megelőző erőszakos tüntetéshullám, majd a katonai puccs óta kialakult, polgárháború közeli állapot miatt a legtöbb európai ország külügyminisztériuma azt tanácsolja az utazni vágyóknak, hogy a vörös-tengeri üdülőhelyek kivételével kerüljék el Egyiptomot. Miközben sokan a turizmusból élők közül üdvözlik az iszlamista elnök távozását, akinek kormányzása alatt folyamatosan romlott az idegenforgalom, a politikai instabilitás miatt panganak az ajándékboltok és eltűntek a turistabuszok a piramisok körül. A luxori turisztikai kamara vezetője azt panaszolta a BBC riporterének, hogy amíg 2010 előtt júliusban a környék szállodáinak kihasználtsága 80 százalék körül járt, addig idén mindössze a szobák négy százalékában van vendég. Egyes becslések szerint Egyiptom egymillió látogatót vesztett a politikai helyzet miatt. Hasonló a helyzet Tunéziában is, ahol a Financial Times tudósítása szerint a Tunisair légitársaság júliusban minden járatát törölte az országba az erőszakos tüntetések miatt, iparági szakértők pedig attól tartanak, hogy a már lefoglalt üdüléseket is vissza fogják vonni, komoly csapást mérve az ország össztermékének hét százalékát adó szektorra.

Ami azonban csapás egyes országoknak, az áldás lehet másoknak: turisztikai berkekben már meg is indult a találgatás, hogy mely üdülőhelyek lehetnek az észak afrikai helyzet "nyertesei". A jelöltek között előkelő helyen szerepel Törökország, amely már az arab tavasz idején is sok látogatót vett át Egyiptomból és Tunéziából a török Todays Zaman szerint. Pontos számokat még nem lehet arról tudni, mennyivel nőtt a török idegenforgalom az észak-afrikai zavargások hatására, mindenesetre a török turisztikai minisztérium adatai szerint júniusban közel öt százalékkal több külföldi érkezett az országba, mint egy évvel ezelőtt. A legnagyobb növekedés a svéd és finn vendégeknél volt, akik 15, illetve 16,5 százalékkal többen érkeztek az idén. Egyes török utazásszervezők becslése szerint akár félmillió nyaraló is választhatja majd Törökországot Egyiptom helyett.

Csakhogy Törökország szintén nem mentes a zavargásoktól, a Gezi parkból induló tüntetések komolyan visszavetették az isztambuli szállodák forgalmát. Emiatt sok török vendéglátós szerint inkább az európai nyaralóhelyek − így Görögország, Spanyolország és Olaszország − tud majd profitálni az észak-afrikai veszteségekből. Görögországban nagyot nőtt a foglalások száma, és sok kirándulóhajó is a görög kikötőket választja az egyiptomiak helyett. Görögország a legnépszerűbb idei úti cél a német nyaralók között a német turisztikai szövetség (DRV) szerint. A brit turisták kedvence viszont Spanyolország, bár a többi mediterrán ország is népszerű − írta honlapján a brit turisztikai szövetség, az ABTA.