Ukrajna reméli, hogy lezárulhat a vita az Oroszországgal 2009-ben tíz évre kötött gázszállítási szerződésről − nyilatkozta a kijevi tévének Mikola Azarov miniszterelnök. "Ha az orosz vezetés hajlandó engedményt tenni, készek vagyunk félútig elébe menni", vagyis kompromisszumos megoldásban bízik a kormányfő. Mint mondta, a szerződésben foglalt ár abszurd, és az e miatti konfliktus se Kijevnek, se Moszkvának nem használ. Kijelentette, hogy ha nem hajlandók változtatni a megállapodáson, Ukrajna kénytelen lesz lemondani a költséges orosz gázimportról és Oroszország elveszíti legnagyobb vevőjét. Az ország máris vásárol gázt Európából és erőfeszítéseket tesz saját termelésének növelésére, hogy csökkentse függését az orosz szállításoktól.

A 2009-es szerződés értelmében Ukrajna vállalta, hogy évente 52 milliárd köbméter gázt vásárol a Gazpromtól, folyamatosan emelkedő áron, ami 2013 negyedik negyedében eléri az 1000 köbméterenként 410 dollárt. Kijev három éve folytat tárgyalásokat Moszkvával a feltételek és az ár módosításáról, azonban annak ajánlatait elfogadhatatlannak tartja: ez vagy az ukrán gázinfrastruktúra egy részének átadása, vagy az, hogy az ország az Európai Unió helyett az orosz vezetésű vámunióhoz csatlakozzon.
A Financial Times szerint Kijev az energetikai szakítást azzal kezdte, hogy tavaly kutatási jogokat adott nagy nyugati energiavállalatoknak, abban a reményben, hogy az új források feltárásával tíz év alatt elérheti az energiafüggetlenséget. Az ukrán kormány várhatóan napokon belül aláírja a termelésmegosztási szerződést a palagázra az amerikai Chevronnal, valamint az olasz ENI és a francia EdF bevonásáról egy fekete-tengeri szénhidrogén-kutatási projektbe, amelybe azok 4 milliárd dollárt terveznek befektetni. Januárban írtak alá hasonló szerződést a Royal Dutch Shell-lel, amely 10 milliárd dollárt tervez befektetni Ukrajna nem hagyományos gázpotenciálja, így a palagázmezők feltárásába. Még az idén lezárják a tárgyalásokat a szénhidrogén-kutatásról a Fekete-tenger nyugati partvidékén egy az ExxonMobil vezette konzorciummal. Viktor Janukovics ukrán elnök kijelentette, hogy a külföldi befektetőkkel maximum öt-hét éven belül megkétszerezhetik a hazai gázkitermelést.

Tavaly kezdték meg orosz gáz importálását Európából, azoktól a vásárlóktól, amelyek az ukránoknál lényegesen olcsóbban kapják azt a Gazpromtól. Még mindig folyik a vita az oroszokkal, hogy van-e ehhez joguk, mindenesetre Eduard Sztavickij ukrán energiaügyi miniszter közölte, hogy idén már 2,5 milliárd köbmétert hoznak be nyugatról, a tavalyi mennyiség kétszeresét. Ezt a gázt 1000 köbméterenként 30 dollárral olcsóbban kapják, mint amennyit a Gazpromnak kellene fizetni. Azarov az új gázimportvonalat úgy méltatta, mint ami áttörést jelent az energetikai függetlenség felé. Jelentősebb mennyiség behozatalához azonban Szlovákia engedélye szükséges és nagyobb kapacitású vezetékek. A szlovákok ehhez eddig műszaki okokra hivatkozva nem járultak hozzá.

Úgy tűnik, az oroszok is érzik, hogy nem lesznek képesek fenntartani azt az árpolitikát Ukrajnával szemben, ami az Európai Unióban gyakorlatilag már összeomlott. Ennek jele lehet, hogy az ukrán hírügynökség jelentése szerint az OstChemmel, a multimilliárdos Dmitrij Firtas cégével olyan megállapodást kötöttek, amelynek alapján az eddigi 390−400 dollár helyett csak 260 dollárt kell fizessen a földgáz 1000 köbméteréért.