A világ tíz leginnovatívabb vállalata
HelyezésCégOrszágIparágInnovációs prémium (százalék)
1.Salesforce.comUSAprogramozás és szoftver72,8
2.Alexion PharmaceudicalsUSAbiotechnológia72,3
3.VmwareUSAprogramozás és szoftver63,7
4.Regeneron PharmaceudicalsUSAbiotechnológia63,1
5.ARM HoldingsEgyesült Királyságfélvezetőgyártás61,2
6.BaiduKínaszámítástechnikai szolgáltatás60,6
7.Amazon.comUSAinternetes kereskedelem60,2
8.Intuitive SurgicalUSAorvosi műszergyártás53,9
9.RakutenJapáninternetes kereskedelem50,7
10.Natura CosmeticosBrazíliatestápológyártás48,5
Forrás: Forbes.

Az üzleti élet mai hősei az olyan cégvezetők, mint Steve Jobs vagy Jeff Bezos, akik nemcsak jól irányítják a cégeik mindennapi ügyeit, de képesek megújítani annak működését és termékeit, és ezzel nemhogy piacvezetővé teszik vállalataikat, de megváltoztatják az iparágat, amiben működnek. Éppen ezért egyre fontosabbá válik azonosítani, mely cégekben van igazi innovációs potenciál, melyekben lehet bízni, hogy a jövőben nagy dolgokat visz majd véghez. Két amerikai professzor, Jeff Dyer és Hal Gregersen épp erre vállalkozott, az általuk kidolgozott módszertan alapján besorolt 100 leginnovatívabb cég listáját a Forbes magazin szeptemberi számában közli.

A módszer az úgynevezett innovációs prémium alapján sorolja be a cégeket, vagyis aszerint, hogy a cégek részvényeinek értékében mekkora szerepet játszik az abba vetett remény, hogy a cég képes lesz jövedelmező újításokkal előállni a jövőben. A lista összeállítói kivonták a cégek piaci kapitalizációjából a jelenlegi tevékenységből származó nettó cash flow bevételét. A maradék Dyer és Gregersen szerint az a prémium, amely a befektetők megítélését és reményeit jelképezi.

Olyan cégek kerültek ide, amelyeknek kutatás-fejlesztési célú kiadásai átlépnek egy bizonyos küszöböt, így igyekeznek kiszűrni a bankokat és a hasonló vállalatokat. Nem kerültek be energetikai és bányavállalatok sem, mert ezek értékét az innováció helyett a nyersanyagárak határozzák meg. Még egy kritérium, hogy a listába olyan cégeket vettek be, amelyek piaci értéke legalább 10 milliárd dollár, és amelyek legalább hét éve közölnek nyilvános pénzügyi adatokat. Emiatt nem szerepel a listán például a Facebook, amely amúgy a legjobb tízben lehetne.

A top-100-ban sokféle iparágakból szerepelnek: ugyanúgy megtalálható ott élelmiszer-ipari, haditechnikai cég vagy étteremlánc, mint informatikai, esetleg biotechnológiai vállalat. Az első tíz helyezett alapján látszik, melyek azok a területek, amelyben a befektetők a legtöbb fantáziát látják. A lista első négy helyén amerikai vállalat szerepel, ezek közül két programozó és két biotechnológiai innovátor. Az első európai vállalat a mikroprocesszorokat gyártó brit ARM Holdings, az első ázsiai pedig a kínai keresőprogram-fejlesztő Baidu.

Nem az a jó innovatív vezető, aki maga áll elő a legtöbb új ötlettel. Én nem tudom ezt mind megcsinálni, nem tőlem jön az összes ötlet. Ez nem is az én feladatom. Az én feladatom az, hogy az innováció kultúráját megteremtsem − mondta a legelőkelőbb helyen szereplő felhőtechnológiai éllovas amerikai Salesforce.com vezetője, Marc Benioff a Forbes magazinnak. A Salesforce immár harmadik éve vezeti a Forbes innovációs listáját.