Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Büntetőjogi vizsgálatot kezdeményez az Európai Bizottság annak megállapítására, kit milyen felelősség terhel azért, hogy egyes marhahúskészítményként árult termékek valójában lóhúst tartalmaztak − jelentette be Owen Paterson, a testület környezetvédelmi titkára. Az ügy legalább 16 európai uniós országot érint. Brüsszel álláspontja szerint a közvéleményt megtévesztő csalásról van szó, ami nem egyszerűen gazdasági bűncselekmény, hanem a köztörvényes bűntettek kategóriájába tartozó jogtalan haszonszerzésre irányuló csalás, szélhámosság. Paterson ugyanakkor megerősítette, hogy az európai hatóságok nem terveznek importtilalmat bevezetni a húsra és a hústermékekre, mert az élelmiszerszabványokkal foglalkozó ügynökség (FSA) megállapítása szerint a boltokban lévő termékek biztonságosan fogyaszthatók.

Az egyre terebélyesedő lóhúsbotránnyal kapcsolatban az az egyetlen jó hír, hogy nem történt megbetegedés. A lóhús akkor veszélyeztetheti fogyasztója egészségét, ha az állat a feldolgozás előtt gyógyszeres kezelést kapott. Spirituális okokból azonban gondot okoz, hogy egyebek mellett az angolszász országokban, így az ügyben vaskosan érintett Nagy-Britanniában tabu tiltja a lóhús fogyasztását. Franciaországban, ahol a hét végén az áruházláncok együttesen vették le a polcaikról a hamisított termékeket, bizonyos henteseknél kapható lóhús.

Stephanie Le Foll francia mezőgazdasági miniszter a hét végén azt mondta, hogy az ügyben indult vizsgálat olyan, mintha ködben botorkálnának, ugyanis a hamis árucikkek hosszú útvesztőn keresztül kerültek a boltokba. Ciprusi, holland és román kapcsolatot gyanítanak − egy biztos, valahol valamelyik szereplő szépen keresett a marha- és a lóhús közötti árkülönbségen. A termékekkel foglalkozó kereskedők egymás ellen is pereket indíthatnak. A Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal közleményéből kiderült, hogy a tegnap délutánig rendelkezésükre álló információk szerint Magyarországra nem érkezett a hamisított termékekből.