Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Miközben a kiskereskedelmi forgalomra nem panaszkodtak a boltok az év végén, a bankok hiába tartották a mélyben a személyihitel-kamatokat, az emberek az ünnep miatt nem adósodtak el - írja az Indexen megjelent elemzésében a money.hu szakblogja.

A KSH adatai szerint már a járvány előtti intenzitással vásároltak a magyarok karácsony előtt, a naptárhatástól megtisztítva 6,2 százalékkal, a nyers adat szerint 6,7 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi üzletek forgalma. De a bankoknál mégsem volt jó a hónap: alig 33,3 milliárd forintnyi hitelt helyeztek ki, aminél csak 2021 januárjában és februárjában volt kisebb a személyi kölcsönökre kiadott pénz.

A járvány első évében, 2020-ban a visszaesés miatti pánik miatt nagyon alacsony volt a bázis, ezért 2019 decemberével érdemes összehasonlítani az adatot, akkor 35,4 milliárd forint személyi hitelt folyósítottak a bankok.

Pedig kedvezményes kamatokkal is készültek a pénzintézetek: nem emelték a személyihitel-kamatokat, pedig a jegybank tavaly júniusban kamatemelési ciklust kezdett, ami novemberben fel is gyorsult. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint 2021 decemberében a magyarok átlagosan 11,84 százalékos kamatszint mellett kaptak személyi kölcsönt a bankoktól, ami alig 10 bázispontos emelkedés, miközben a hónap során az irányadó kamat 110 bázisponttal nőtt. A bankok ráadásul augusztusban 11,9 százalékos kamatra adtak átlagosan személyi hitelt.

De a kedvezmények ide vagy oda, az elmúlt év utolsó két hónapjában nem sikerült lekörözni a 2019-es 79 milliárd forintos forgalmat – ahogy az év egészében sem. A tavaly november–decemberi személyikölcsön-folyósítás összességében nem érte el a 72 milliárd forintot - derül ki az elemzésből, amely szerint most jöhet a bankok részéről a kamatemelés, hogy lekövessék a jegybanki pályát.