Csaknem 12 milliárd forint jut a hétfőtől törvényben rögzített, kötelező érvényű oktatási-testnevelési programra, amelyet az iskolákban az első, az ötödik és a kilencedik évfolyamon felmenő rendszerben ír elő a szeptembertől életbe lépő új közoktatási törvény - mondta a Napi Gazdaság kérdésére Hoffmann Rózsa, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) oktatásért felelős államtitkára.

Ellenőrizni fogják, hogy az intézmények betartják-e az előírást, és valóban minden nap megtartják-e ezeket a foglalkozásokat - közölte a politikus. Ahol nincs elegendő kapacitás, ott a helyi sportlétesítményekkel kell majd az iskoláknak együttműködniük. Azokon a településeken pedig, ahol nincs mód ilyen jellegű együttműködésre, mert például nincsen sportközpont, ott a "Széchenyi Terv keretében biztosítják a forrást". Olyan program előkészítése is elkezdődött, hogy az iskolatanszerek, az ingyen tankönyv mellett a tornaszereket is ingyen kapják a diákok az államtól. A hétfői iskolakezdés alkalmából tartott, több szervezetet, tankönyvkiadót és csaknem 1600 pedagógust vendégül látó rendezvényen Hoffman hozzátette, Magyarország 1017.-ik, most kezdődő tanévében jelentős változások még nem lesznek, - eltekintve a kötelező testnevelési óráktól és a jövő tanévtől rajtoló tanfelügyeleti rendszer kidolgozásától, illetve ennek "kísérleti próbaüzemétől" - és remélik, hogy a 2013-tól az iskolák állami fenntartás alá helyezése is a tanulók és a tanárok részére is "észrevétlenül" történik majd.

Glovizczki Zoltán, az EMMI közoktatásért felelős helyettes államtitkára jelezte, az alapvető iskolai dokumentumok, például a kerettantervek kidolgozásán már szakértők bevonásával folyamatos a munka a tárcánál. A pedagógusok normatív alapú bérkifizetésének januári megszüntetése nem fog gondot okozni, egyelőre azonban "még keresik a megoldást a költségvetés tervezése során", hogy olyan megoldást találjanak, amely "nem zavarja meg a tanítási folyamatokat".

Hétfőn egyébként 1,3 millió diák kezdi meg az tanévet. Idén is több tízezer forintos költséget jelent a családoknak a kezdés. A tankönyvcsomagok átlagára évfolyamtól függően 6500 és 11000 forint között mozog. A legolcsóbb iskolatáska 12000, a legdrágább 32990 forintba kerül, és az egyéb papír-és írószerek ára is a pár száz forinttól a több ezerig terjed. Idén az iskolakezdési támogatás feltételeiben nincs változás. A kormány több mint 5,6 milliárd forintot biztosít az ingyenes tankönyvellátásra, a jogszabály szerint egy gyerek 12 ezer forintnyi kedvezményt kaphat. A tankönyvek ára jellemzően nem változik a tavalyi évhez képest, a legmagasabb árat szabályozó miniszteri rendelet szerint ugyanis a tankönyvkiadók a tavaly kihirdetett árkorlátot nem léphetik át.