A magyar GDP a második negyedévben 1,5 százalékkal nőtt, holott a Napi Gazdaság konszenzusa 2,3 százalékos bővüléssel számolt - közölte a KSH. Az első féléves teljesítmény két százalékos bővülésről szól, ám negyedéves alapon már csak stagnált a magyar gazdaság.

A lassulás nem volt meglepő, ám az első negyedév 2,5 százalékos növekedését követően az elemzők úgy számoltak, hogy a statisztika nem lesz 2 százaléknál kisebb. Voltak jelek, amelyekből lehetett következtetni a gyengébb számokra: az ipar júniusi teljesítménye elég gyatra lett - 0,6 százalékkal maradt el a májusitól - és negyedéves alapon már nem mutatott bővülést a szektor. Az építőiparban a korábbinál is rosszabb a helyzet, júniusban már közel 14 százalékos a mínusz tavalyhoz képest.

A részletes adatok még nem ismertek - azokat majd szeptember 8-án hozza nyilvánosságra a statisztikai hivatal - de feltehetően a belső kereslet komponenseinél sem látunk bővülést, jobb esetben stagnált a háztartások fogyasztása.

Forrás: KSH

A kilátások ráadásul csak romlanak: a globális lassulás miatt a magyar termékek iránti kereslet is csökken, így a gazdaság motorjának eddig számító ipar és export könnyen lehet, hogy már nem tudja húzni a gazdaságot. A belső kereslet pedig továbbra sem tud bővülni, mivel az erős svájci frank visszafogja a fogyasztást, az szja átalakítások pedig az eddigi tapasztalatok szerint nem hozták meg a várt hatást.

A keddi adat lehet, hogy lassan gondolkodásra készteti a kormányt is. A költségvetési bevételek elapadása az idei évet ugyan még nem veszélyezteti, hiszen a nyugdíjvagyon befedi a lyukakat, ám a jövő évi tervezés során már nem lehet ezzel nem számolni. A konvergenciaprogramban lefektetettek szerint a pesszimista esetben is idén 3,1, jövőre 3 százalékos GDP-bővüléssel számol a kormány - a keddi adat mindkét terv teljesülését erősen kétségbe vonta. Ennek nyomán viszont könnyen lehet, hogy hozzá kell nyúlni az adórendszerhez - egyes vélemények szerint a szuperbruttó kivezetésének elnapolása szinte elkerülhetetlen, de akár még az egykulcsos szja-rendszertől is lehet, hogy vissza kéne táncolnia a kabinetnek.