A legkisebb igényelhető összeg 500 ezer, a legnagyobb 3 millió forint - közölte V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztériumnál (FM) környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára.

Magyarországon évente mintegy 3,7 millió tonna lakossági kommunális hulladék keletkezik, harmadának anyagát hasznosítják, illetve komposztálják, további 500 ezer tonna az energetikai hasznosítás. Az anyagtartalom és komposztálás arányának növeléséhez szükséges a környezettudatosabb szemlélet - mondta az államtitkár.

A lakossági kommunális hulladék hasznosítási arányának növelése érdekében jogszabályokat módosítottak. Fontos, hogy mindenekelőtt a hulladék keletkezését akadályozzák meg, érdemes elgondolkodni például egy-egy kidobásra szánt termék ismételt használatának lehetőségén. A rangsorban ezt követi a hulladék anyagának hasznosítása, majd az energetikai hasznosítás és csak az ezután is fennmaradó hulladék kerül a tárolókba. Ez utóbbi fázis elkerülése a cél, például a körforgásos gazdaság eszközeinek alkalmazásával - mondta V. Németh Zsolt.

A pályázati nyertesek előlegként kapják meg az összeget, utólag kell elszámolniuk - közölte Búsi Lajos, az FM zöldipari támogatások kezeléséért felelős helyettes államtitkára. Így az óvodásoktól a nyugdíjasokig minden korcsoportban és társadalmi rétegben lehet olyan érzékenyítő rendezvényeket szervezni, amelyek felhívják az érintettek figyelmét a fokozott környezettudatosság társadalmi hasznára.

A pályázatokat augusztus 28-tól szeptember 28-ig, illetve a forrás kimerüléséig lehet benyújtani. A támogatott elképzeléseket 2018 március 31-ig kell megvalósítani. A felhívás elérhető lesz például a www.kormany.hu honlapon is - mondta a helyettes államtitkár.