A kormány mai határozatában 200 millió forintot csoportosított át a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékból a Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter által felügyelt Nemzeti Kommunikációs Hivatalhoz (NKH) a "Földet a gazdáknak!" program megvalósítására - derül ki a Magyar Közlönyből.

Mint ismert, az állam mintegy 380 ezer hektárt ad el nagyon gyorsan: Fazekas Sándor fölművelésügyi miniszter hétvégi nyilatkozata szerint a Nemzeti Földalap már átadta a megyei kormányhivataloknak a mintegy tízezer 3 hektárnál nagyobb terület adatait, a többi, mintegy 41 ezer 3 hektár alatti földrészét pedig folyamatosan hirdeti meg, így a szerződéskötések is folyamatosak lesznek. A licitálás a megyei jogú városokban, megyeszékhelyeken, illetve a nagyvárosokban lesz, nagyjából minden második napon.

A döntően szántó művelési ágba tartozó állami földterületek árverése novemberben kezdődik, és néhány hét alatt le is zárul.

Október 15-étől a kormányhivatalokban közzéteszik a pályázható állami földek helyrajzi számát, a földárverések novemberi elindulásához minden szabályozás elkészült - közölte Fazekas.

A pénz beszél

A törvény értelmében egy gazda maximum 300 hektárt vásárolhat, a programban helyben lakó gazdák indulhatnak, a licitáláshoz 10 százalék letéti összeg kell. Az árverés a piaci ár plusz 10 százalékról indul. Fazekas Sándor hangsúlyozta: több biztosíték védi a magyar állam érdekeit a spekulációtól, hiszen az árverésen helyben élő magyar állampolgár földművesek vehetnek részt, cégek nem. Az árverésen az nyer, aki a legmagasabb árat kínálja, a szabályozás szerint elővásárlási jogot élveznek egyebek között a haszonbérlők. Ismertetése szerint a nyilvános árverésen garanciális feltételek mellett lehet majd földet venni, 20 évi elidegenítési-terhelési tilalom mellett, az állam visszavásárlási jogának bejegyzésével. Ha egy terület nem kel el, azt újra meghirdetik, lefelé nincsen licit, felfelé viszont nincsen határ.