Az Európai Unió tagországainak április 30-ig kellett megküldeni az Európai Bizottságnak a konvergencia program aktualizált változatát - ez a magyar program esetében az elmúlt órában teljesült.

Ahogy az várható volt, a kormány jelentősen átírta a makropályát: a korábbi ígéreteknek megfelelően a 2,5 százalékra tervezett idei gazdasági növekedést 3,1 százalékra emelte. Ugyanakkor azzal számolnak, hogy a növekedés 2016-ban visszaesik 2,5 százalékra - ez utóbbi az uniós pénzek lassabb érkezésével magyarázható. (Az előző uniós költségvetési ciklus támogatásai kifutnak, az újak pedig még nem indulnak be.) A csökkenő támogatások következtében a beruházások jelentősen visszaesnek, a makropálya az idei 5,8 százalékos növekedés után 0,9 százalékos csökkenést jelez.

Az infláció az idei nulla százalékról a következő években a jegybanki inflációs cél közelébe mozdul el: jövőre már 1,6 százalékkal emelkedhet az árak, ami 2018-ra 3 százalékra nőhet.

A nagyobb méretért kattintson a táblázatra!

Az államháztartás hiánya csökkenő pályán marad: a tavalyi 4,1 százalék után idén 2,6, jövőre 2 százalékos GDP-arányos hiánnyal számol a program, illetve a most készülő 2016-os költségvetés is.

Köszönhetően a növekvő GDP-nek, az államadósság-elleni harc is kézzelfoghatóvá válik: míg tavaly csak 0,4 százalékkal csökkent az adósságráta, az idén ez már elérheti a 2 százalékpontot is, így az államadósság GDP arányos mértéke a kormány szerint 74,9 százalékra csökkent az idén. A 2018-as tervezési ciklus végére 8,9 százalékos államadósságot ígér a kormány.

Az NGM közleménye szerint a költségvetési hiány alacsony szinten tartására, az államadósság fokozatos csökkentésére, valamint az inflációs környezet kiszámíthatóságára épül Magyarország 2015-2018-ra vonatkozó konvergenciaprogram. A kormány szerint a magyar gazdaság teljesítménye látványos javulást mutatott 2013 után 2014-ben is. A magas, 3,6 százalékos, uniós mércével ugyancsak kiemelkedő növekedés nyomán az év végén elérte a válság előtti szintet. Az eredmények hozzájárulnak az ország sérülékenységének csökkenéséhez, a magyar gazdaságpolitika iránti bizalom erősödéséhez. Ezt mutatja az alacsony kamatkörnyezet, illetve hogy a nemzetközi előrejelző intézmények is felfelé módosítják a növekedésre vonatkozó kilátásaikat.

A kormány elkötelezett abban, hogy az elért eredményeket fenntartsa, továbbá stabil és kiszámítható környezetet teremtsen hazánk gazdaságának dinamikus fejlődése érdekében. Az elkövetkezendő években tovább gyorsulhat a háztartások fogyasztásának dinamikája, a munkakereslet bővülése az átlagkeresetek növelését hozza majd magával, a folyó fizetési mérleg egyenlege állandó növekedés mellett jelentős többletet mutathat. A kormányzati intézkedések, a javuló foglalkoztatási mutatók tovább emelik a lakosság rendelkezésre álló és elkölthető jövedelmét, ami a fogyasztás további erősödését is elő fogja segíteni - olvasható a közleményben.