A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

A kormány mellé lő, ha valóban Erzsébet utalványban fizettet ki szociális juttatásokat − vélik szakértők. A lépés abból a múlt heti kormányrendeletből következik, amely előírja Réthelyi Miklós nemzetierőforrás-miniszternek, hogy április közepéig vizsgálja meg, hogyan lehet az elképzelést megvalósítani. Az ellenzők az Erzsébet utalvány korlátozott felhasználhatósága ellen ágálnak a legjobban, mivel az hidegétel-utalványként funkcionál.

Véleményük szerint a rászorulók az esetek többségében nemcsak élelmiszerre, hanem például közüzemi számlák kifizetésére vagy épp ruházkodásra fordítják a családi pótlék, illetve a pénzbeli gyermeknevelési támogatás összegét.

Ésszerűbb lenne, ha papíralapú utalvány helyett kártyával lehetne felhasználni a pénzeket. Nyugati országokban megszokott, hogy az ellenőrizendő felhasználású összegeket kártyán kapják meg az érintettek − itthon a Széchenyi Pihenő (Szép) kártyára lehetne terelni ezt a forgalmat.

A kártyák felhasználhatóságát jól lehet tervezni, tekintve hogy az eltérő profilú elfogadóhelyek eltérő kódokat kapnak, így a plasztikokat különösebb erőfeszítés nélkül be lehet úgy állítani, hogy italboltokban ne lehessen velük fizetni. (Mindez a papíralapú utalványokra nem igaz, hiszen a kocsmáros befogadhatja azokat, majd saját beszerzéseit fizetheti az élelmiszer-áruházban. Sőt, diszkonttal az uzsorások is elfogadhatják.) A megoldás a feketekereskedelem visszaszorulását is segíthetné, hiszen ezzel csak könyvelt tranzakciókra kerülhetne sor.

Mennyit tenne zsebre az állam?

Amint arról tegnap beszámoltunk, az utalvány után az állam (szociális ellátásra) 3−6 százalékos − 13−26 milliárdos − jutalékot kapna a kereskedelemtől − az egyéb járulékos költségekkel együtt. Ráadásul miután az utalványt utólag számolják el, az állam 30−75 napos fizetési határidőhöz jut, ami úgynevezett floating-nyereséget biztosít a kincstárban őrzött pénznek köszönhetően.

Ellenérv lehet a plasztikok korlátozott elfogadása, ám a készpénzmentesítés érdekében a kormány már eddig is komoly lépéseket tett, ráadásul információink szerint az MNB-nél már kézzelfogható közelségbe került az EU-s pályázati pénzből megvalósuló POS-telepítési program.

Korábban lapunk kérdésére Körtvélyessy László kormánybiztos elmondta, tisztában vannak azzal, hogy az Erzsébet utalványnak csak átmeneti helye van a piacon − a cél az elektronikus fizetési eszközök elterjedése, amire kiemelkedően jó példa a Szép kártya. A szakember szerint az utalvány másik fontos ismérve, hogy jutaléka szociálpolitikai célokat szolgál, ám szakértők szerint a Szép kártya "Erzsébet-zsebének" használata esetén megmaradhatna a magasabb jutalék, amelyből a szociális üdültetések forrását teremtené meg a kormányzat.