A Banco Espirito Santo, a Millennium bcp és a BancoBPI elnökei kifejtették: szükségesnek tartják, hogy a kormány még a június 5-ére kiírt választások előtt nemzetközi pénzügyi segítségért folyamodjon. Egyelőre egyik bank sem kommentálta a lap értesülését.

José Sócrates miniszterelnök március végén mondott le, azt követően, hogy a parlamentben elbukott a kormány újabb megszorító intézkedéscsomagja. Ennek ellenére lemondása után néhány nappal közölte, hogy Portugália a továbbiakban is képes lesz finanszírozni hiteligényét a tőkepiacokról, és eleget fog tenni minden fizetési kötelezettségének.

A legközelebb áprilisban esedékes 4,3 milliárd eurónyi kötvénytartozás törlesztése, és júniusban további 4,9 milliárd eurót kell visszafizetnie, ami elemzők szerint gondot okozhat az országnak az ügyvivő miniszterelnök bizakodó kijelentései ellenére.

Kedden délelőtt egy osztályzattal tovább rontotta a hosszú távú portugál államadósság minősítését a Moody's: BAA1-re a korábbi A3-ról. A hitelminősítő azt is közölte, további leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá helyezte az ország adósbesorolását.

A Moody's legutóbb március közepén egyszerre két fokozattal az elsőrendű befektetői sáv aljára minősítette vissza Portugália hosszú futamidejű adósságának osztályzatát.