Rogán Antal, Babák Mihály és Kapus Krisztián önálló képviselői indítványként terjesztette be még október 27-én azt a törvényjavaslatot, amellyel módosítanák a harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvényt, hogy - más országok példáját követve - megteremtsék a befektetői letelepedés jogintézményét.

E szerint különös méltánylást érdemlő gazdasági érdeknek kell tekinteni, ha egy nem uniós polgár igazolja, hogy ő (vagy a többségi tulajdonában álló társaság) legalább 250 ezer euró értékben rendelkezik az Államadósság Kezelő Központ Zrt. által kibocsátott Letelepedési Államkötvénnyel, pontosabban a kizárólag ezt forgalmazó gazdasági társaság által kibocsátott, legalább öt évre szóló határozott idejű értékpapírral.

Időközben az indítványba jelentős módosítások kerültek: bekerült például az a kitétel, hogy a tartózkodási engedély legfeljebb öt évre szólhat, amely alkalmanként meghosszabbítható, valamint az, hogy aki már hat hónapja rendelkezik a befektetéséhez kötődő tartózkodási engedéllyel, különösebb jogi procedúrák nélkül juthasson határozatlan idejű magyarországi tartózkodásra jogosító nemzeti letelepedési engedélyhez.

A Népszabadság információi szerint a Belügyminisztériumot váratlanul érte a javaslat, amely számos bűnügyi és nemzetbiztonsági kockázatot hordoz magában, hiszen lényegében ellenőrizhetetlen, hogy a letelepedési engedélyért folyamodó külföldi befektetendő pénze honnan származik. A belügyi tárcánál attól tartanak, hogy miután a törvényjavaslat különösen méltánylandó gazdasági érdeknek minősíti a 250 ezer eurós (azaz mintegy 70 millió forintos) állampapír-vásárlást, egyenesen következik, hogy a kérelmezőnek előbb meg kell vásárolnia a letelepedési államkötvényt ahhoz, hogy esetében fennálljon a különösen méltánylandó ok, így viszont a befektetés megtörténte után már holmi bűnügyi-bűnmegelőzési vagy súlyosnak nem nevezhető, de létező nemzetbiztonsági kockázatra tekintettel nem lehet az efféle kérelmeket elutasítani.

A lap szerint a belügyi tárcát azzal nyugtatták kormányzati képviselők, hogy a Rogán-Babák-Kapus-féle előterjesztés elfogadása esetén sem változnak a letelepedési engedély megadásához szükséges egyéb feltételek.

Biztonságpolitikai szakértők szerint azonban, komoly kihívást jelenthet majd a relatíve kis összeggel hozzánk érkező befektetők ellenőrzése. Szakértők arra hívták fel a figyelmet: bár szakmailag nem megoldhatatlan, de fel kell készülni arra, hogy bűn- és terrorszervezetek is megkísérelhetik a számukra aprópénznek mondható 70 millió forintért uniós letelepedési engedélyhez juttatni az amúgy látszólag feddhetetlen tagjaikat (a büntetlen előélet továbbra is feltétel marad). Sokkal nagyobb viszont a javaslatban rejlő gazdasági kockázat - azzal együtt is, hogy a kötvényeladással a költségvetés is bevételhez jut.

Miután azonban számos szabad tőkével rendelkező ország nyílt protekcionista hitelpolitikát folytat, vagyis jóval kedvezőbb feltételekkel ad kölcsönt saját, külföldön érvényesülni kívánó befektetőinek, ez több elemző szerint is azzal fenyeget, hogy az ily módon ide csábított külföldi befektetők a hazájuk bankjaitól az itteninél lényegesen kedvezőbb feltételekkel felvett hitelekből alapított vállalkozásaikkal "leverhetik" a hazai kis- és középvállalatokat - írja a Népszabadság.

Bár a javaslatról majd csak ezen a héten szavaz parlament, a Magyar Nemzet információi szerint a bejelentés hírére máris megnőtt a magyarországi letelepedés lehetősége iránt érdeklődők száma.