Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása - írta tájékoztatójában a GKI Energiakutató Kft. A Reuters adatai szerint a prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban) a mediterrán piacon 0,2 százalékkal lett olcsóbb. Az észak-nyugat-európai (NWE) és az ARA (Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen) piacon kicsi áremelkedés jelentkezett. A motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára a mediterrán piacon 2,3 százalékkal csökkent, az ARA és az NWE piacon ennél valamivel nagyobb volt az árcsökkenés mértéke. A forint árfolyama a héten 220 Ft/dollár körül ingadozott, összességében 1,3 százalékkal lett gyengébb a megelőző heti átlaghoz képest. A héten jelentkező forintgyengülés, a mediterrán piacon dollárban mért üzemanyag árcsökkenést sajnos emelkedésbe fordította, a gázolaj árcsökkenését pedig mérsékelte.

A héten a kőolaj (Brent) spot hordónkénti ára 107,12 dollár/hordós szintről a hét végére 106,89 dollár/hordóra csökkent. A héten, kis ingadozással, a Brent heti átlagos ára 2 százalékkal lett olcsóbb.

A forint árfolyama a hét folyamán az üzemanyagok piaci árcsökkenésétt visszafogta, sőt a benzin dollárban mért kis árcsökkenéséz kicsi ármelkedésbe fordította. A héten összesen kb. három forinttal kellett többet adni egy dollárért, mint a megelőző héten.

Literenként 405, illetve 418 forint lehet az ár

A hét folyamatai alapján, a már literre és forintra átszámolt különböző tőzsdei jegyzésárak mellett, a benzin esetében -1,2-tól +1,4 százalékig terjedő változás, a gázolajnál 2,5 - 3,8 százalék közötti csökkenést mutatnak a különböző piaci árváltozások és az árfolyam-változása együttesen.

A tőzsdei piaci folyamatok összességében - a 27 százalékos áfával is növelten - a benzinnél 1-2 forint közötti áremelést magyarázhatnak, a gázolajnál 2-3 forintos árcsökkentés okozhatnak a tőzsdei árváltozások és az árfolyam változásának figyelembe vétele - prognosztizálja a GKI Energiakutató.

A benzin kiskereskedelmi átlagára a piaci változásokat figyelembe véve várhatóan 405 Ft/liter körüli szintre kerül, a gázolaj kiskereskedelmi átlagára 418 forint/literre csökkenhet január 15-én, szerdán. (A heti tény forint üzemanyag-árak adatait az Eurostat heti üzemanyagár statisztikájából vesszük, a magyar árakat a MEKH szolgáltatja az Eurostatnak.)

Többet tudunk vásárolni, mint tavaly

Az elmúlt egy év során a benzin ára 4 százalékkal csökkent, a gázolaj ára csak 1,2 százalékkal lett olcsóbb.

Az időszaki (utolsó publikált) átlagos keresetek emelkedtek, ezért 8 százalékkal több benzint és 5 százalékkal több gázolajat lehet egy havi átlagos nettó keresetből tankolni idén, mint tavaly januárban - írta a GKI Energiakutató.