Az államtitkár úgy vélekedett: Brüsszelnek nem lesz módja arra, hogy a korábban megkötött szerződéseket felbontsa. Az Emmi év végéig 219 milliárd kifizetését tervezi. A korábbi tervekhez képest június végéig 10 milliárd forinttal nagyobb összeg jutott el a pályázókhoz az Emmi által felügyelt operatív programok keretében - mondta Köpeczi-Bócz Tamás.

A kormány felülvizsgálja az operatív programokat, szükség esetén finomhangolja azokat. Az Emmi szakmai felügyelete alatt álló Emberierőforrás-fejlesztési operatív program éves fejlesztési keretének módosítása a napokban jelenik meg.

A cikk szerint ha az uniós kasszából kiesik a britek befizetése, a 2020-ig szóló 21,5 milliárd eurós magyar támogatási keretből hozzávetőlegesen 200-700 millió euró - 63-221 milliárd forint - veszhetne el. A forrásvesztés azonban elkerülhető, hiszen az uniós szabályok szerint minden tagállamnak hatszázalékos eredménytartalékot kell képeznie, ez a keret pedig fedezheti a Brexit miatt kiesett összeget.

Az államtitkár kitért arra is, hogy ha a britek jogilag kilépnek a közösségből, az a teljes Európai Bizottság struktúrájának átalakítását vonja maga után, ami jelentős költséggel és idővel jár. Az Európai Bizottság vélhetően újra fogja írni a szabályokat, a költségvetés 2017-es felülvizsgálata nyomán pedig átrendezhetik a belső struktúrát. E miatt minden jóváhagyási folyamat a korábbi eljárási idő három-négyszeresére hosszabbodhat.