Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Budapest Sportiroda (BSI) által szeptember első és utolsó hétvégéjén szervezett két futóverseny 21 ezer vendégéjszakát generált - idézte az MTI Kocsis Árpád, a BSI versenyigazgatójának közleményét. 

A versenyek különböző távjaira 21 ezren neveztek, a hazai indulók 40 százaléka érkezett vidékről, azaz több, mint 10 ezren utaztak a fővárosba a futás kedvéért - áll a közleményben.

A dokumentum hangsúlyozza: az aktív turizmus, ezen belül a futóturizmus erőteljesen növekszik a világban. A nagy világvárosokban szinte mindenhol rendeznek nemzetközi maratont és félmaratont. Ezek az események ma már a városmarketing részei, amelyek bevételt hoznak az államnak, a régiónak, a városnak és a turizmus szolgáltatóinak. Budapest előkelő helyen áll e versenyek között; a kelet-európai régióban, illetve az újonnan csatlakozott EU tagállamok között piacvezetőnek mondható.

A közlemény szerint a két eseményre 2007 szeptemberében 53 országból több, mint 2700 külföldi amatőr futó nevezett. Egyénileg a célturisták 70 százaléka, utazási irodai szervezésben 30 százaléka érkezett a fővárosba. A világ futásra specializálódott utazási irodái közül 15 szervez budapesti utat.

A futóknak csak 10 százaléka érkezik egyedül, a többiek átlagosan 2,1 kísérővel jönnek a városlátogatásra. Így szeptemberben több, mint 8000 célturistát vonzott a futás. A résztvevők ötöde tölt csak 1 éjszakát a fővárosban, de átlagosan 2,6 vendégéjszaka jellemző. Így közel 21 ezer vendégéjszakát jelentett a két esemény Budapest számára - áll a közleményben. A futók döntően 3 és 4 csillagos szállodákban szállnak meg.

A legnagyobb küldő országok 2007-ben Anglia, Franciaország, Németország, Finnország, Olaszország és az Egyesült Államok.  A költési szokásokat ismerve, utazásra, szállodára, étkezésre és egyéb szolgáltatásokra több mint 600 millió forintot költöttek a Magyarországra érkező futó célturisták.

Jövőre szeptember 7-én és október 5-én rendezik meg a versenyeket.