A szakszövetség elnöke szerint célszerű lenne átgondolni a gyógyászati segédeszközök külön törvényi szabályozását, esetleg az orvostechnikai eszközökkel együtt, de szükségesnek tartják a gyógyászati segédeszköz fogalom egyszerűsítését is. Központosított közbeszerzés helyett jobbnak látnák a területi vagy intézménycsoportos tenderek kiírását, s véleményük szerint a bv intézeteknek nincs helye ezen a területen.

Köszönik a 2017-es költségvetésben a gyógyászati segédeszköz támogatásra előirányzott 60 milliárd forintot - fogalmazott Hornyák László, azonban azt is hozzátette, hogy a támogatási rendszer fejlesztésének forrásai nem láthatók. Továbbra sem megoldott a fekvőbeteg-ellátás megfelelő finanszírozása, így folyamatosan újratermelődik az intézmények adóssága. Az adósságnövekedés ellen az OSZ évi kétszeri konszolidációt tart hatékonyabbnak.

A jelenlegi helyzetben a szövetség korábbi álláspontjával szemben nem kívánják a teljes segédeszköz-támogatás rendszerszintű átalakítását. Ugyanakkor gyorsítani kellene az igazoltan hatékonyabb eszközök befogadását, az új csoportok nyitását, és folytatni kellene a segédeszközök áfájának csökkentését. A diagnosztikai géppark folyamatos pótlásához is elő kell teremteni a  szükséges forrást - mondta Hornyák László.

Beneda Attila, egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkár a közgyűlésen úgy fogalmazott, az ágazat szereplőivel megkezdett szakmai egyeztetéseket megakasztotta az államtitkárváltás, de az ágazat vezetése számára a legnagyobb nehézséget a háttérintézmények összevonása és a különböző hatáskörök átcsoportosítása okozta, így a gyógyászati segédeszközök területére nem maradt idő és energia. A kormány azonban jövőre minden eddiginél nagyobb összeget irányzott elő az egészségügyre és a bérekre.