Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A forintgyengülés lassan felemészti azt az összeget is, amit a magánnyugdíj-pénztárak vagyonából a kormány az államadósság csökkentésére fordított - fűzte hozzá a szakember.

Palócz Éva előadásában a kormányzati intézkedéseknek a vállalkozásokra gyakorolt hatásairól szólva kijelentette: ha a bírálhatók is a kormányzat intézkedései, azt nem szabad feledni, hogy a jelenlegi kormány nagyon nehéz örökséget vett át elődjétől, és a világgazdasági helyzet is folyamatosan romlik.

A Kopint-Tárki vezérigazgatója emlékeztetett, hogy társaságuk októberben a 2012-re prognosztizált 3 százalékos gazdasági növekedést 0,5 százalékra rontotta. Ennek okait a világgazdasági környezet romlásában és a kormányzat szerintük negatív irányú intézkedéseiben kell keresni.

Palócz Éva szerint a befektetők szemében ma azok az országok értékelődnek fel, amelyek gazdaságpolitikájukban stabilitást mutatnak fel, és lépéseik bizonyos fokig kiszámíthatóak.

Ebből a szempontból nem volt szerencsés a IMF "kiebrudalását" emlegetni, a pénzügyi szervezettel való viszonyt megrontani - jegyezte meg.

Palócz Éva a kormányzat adópolitikáját bírálva úgy fogalmazott: az sokszor "bizonytalan és irracionális" lépéseket is tartalmaz. Példaként említette meg az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) kivezetéséről hozott döntést. Az eva megszüntetése szerinte minden érintettnek rossz, a költségvetés pedig 50 milliárd forint bevételkiesést lesz kénytelen elkönyvelni.